Plura. Foto: / © Robert Eldrim, MedljusPlura. Foto: / © Robert Eldrim, Medljus
Plura. Foto: / © Robert Eldrim, Medljus
Plura. Foto: / © Robert Eldrim, MedljusPlura. Foto: / © Robert Eldrim, Medljus
Plura. Foto: / © Robert Eldrim, Medljus
Anders Nunstedt. Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSENAnders Nunstedt. Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Anders Nunstedt. Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Pluras show är omotiverat ambitiös och befriande okomplicerad

Publicerad

Det hackar och skaver. Det är nervigt, skört och avskalat.

Pluras show är omotiverat ambitiös och befriande okomplicerad på en och samma gång.

Klädd som en medelhavspoet i ljus linnekostym och hatt gör han entré, med ett snett leende och en pondus som understryker en väldokumenterad fäbless för smaskiga såser.

Plura ser förträfflig ut, som om en noggrant uttänkt karaktär landat på scenen. Men hemligheten bakom hans gemytliga stil är snarare att han landat i sig själv.

"En man av hjärtat" är Eldkvarn-sångarens första scenshow med både manus (skrivet av Plura själv) och regi (av Hugo Hansén).

 

Showens röda tråd är en konversation mellan Plura och hans "gondoljär", en förinspelad Mauro Scocco som talar till huvudpersonen via högtalarsystemet. Som både ställer de tunga frågorna, om den annalkande döden och sveken mot de allra närmaste, samt avlossar små syrligheter av typen "Berätta om när Plura blev folkkär pilsnergubbe i tv-rutan?". Upplägget känns nästan ambitiöst i överkant, men blir bara undantagsvis styltigt.

Däremellan lutar sig Plura mot sitt nya, unga, band - som tillbringar den första tredjedelen av showen bakom ett draperi. Det är ett skickligt band. Alla musiker har en mick, och lägger körstämmor som lyfter materialet.

Efter (den aningen överflödiga) pausen sätter de det gamla Eldkvarn-materialet i brand.

 

Plura själv förefaller något tagen av premiärstundens allvar. Men han är charmig när han febrilt letar efter ett plektrum i kavajfickan, tappar texten i "Fulla för kärlekens skull" och lyckas vända fadäsen där han glömmer manus till komedi - när han står så långt från sufflösen att hon måste skrika ut repliken från kulissen.

Det är befriande avskalat och bräckligt. Långt från de mest påkostade krogshowernas feta LED-väggar, koreograferade dansöser, mobila scenografi och, för den delen, middagspaket. Gästerna får nöja sig med Pluras rödvin i baren, lite snack, och Eldkvarns musik i fokus. Som bonus får premiärpubliken dessutom en livs levande Mauro på scenen, i en berusande glad "Pojkar pojkar pojkar".

Det räcker långt.

 

SHOWEN

"Plura - en man av hjärtat"

 

Scalateatern, Stockholm

 

Publik: 530

 

Vem: Per "Plura" Jonsson är 66 år och född i Norrköping. Sångare i Eldkvarn, som debuterade 1976. Har gjort succé med matprogrammet "Pluras kök".

Vad: En 2,5 timmar självbiografisk show med artistkarriären i fokus. Plura har skrivit manus. Sonen Axel Jonsson Stridbeck är kapellmästare i bandet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag