Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pluras show är omotiverat ambitiös och befriande okomplicerad

Plura. Foto: / © Robert Eldrim, Medljus
Plura. Foto: / © Robert Eldrim, Medljus
Anders Nunstedt. Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Det hackar och skaver. Det är nervigt, skört och avskalat.

Pluras show är omotiverat ambitiös och befriande okomplicerad på en och samma gång.

Klädd som en medelhavspoet i ljus linnekostym och hatt gör han entré, med ett snett leende och en pondus som understryker en väldokumenterad fäbless för smaskiga såser.

Plura ser förträfflig ut, som om en noggrant uttänkt karaktär landat på scenen. Men hemligheten bakom hans gemytliga stil är snarare att han landat i sig själv.

"En man av hjärtat" är Eldkvarn-sångarens första scenshow med både manus (skrivet av Plura själv) och regi (av Hugo Hansén).

 

Showens röda tråd är en konversation mellan Plura och hans "gondoljär", en förinspelad Mauro Scocco som talar till huvudpersonen via högtalarsystemet. Som både ställer de tunga frågorna, om den annalkande döden och sveken mot de allra närmaste, samt avlossar små syrligheter av typen "Berätta om när Plura blev folkkär pilsnergubbe i tv-rutan?". Upplägget känns nästan ambitiöst i överkant, men blir bara undantagsvis styltigt.

Däremellan lutar sig Plura mot sitt nya, unga, band - som tillbringar den första tredjedelen av showen bakom ett draperi. Det är ett skickligt band. Alla musiker har en mick, och lägger körstämmor som lyfter materialet.

Efter (den aningen överflödiga) pausen sätter de det gamla Eldkvarn-materialet i brand.

 

Plura själv förefaller något tagen av premiärstundens allvar. Men han är charmig när han febrilt letar efter ett plektrum i kavajfickan, tappar texten i "Fulla för kärlekens skull" och lyckas vända fadäsen där han glömmer manus till komedi - när han står så långt från sufflösen att hon måste skrika ut repliken från kulissen.

Det är befriande avskalat och bräckligt. Långt från de mest påkostade krogshowernas feta LED-väggar, koreograferade dansöser, mobila scenografi och, för den delen, middagspaket. Gästerna får nöja sig med Pluras rödvin i baren, lite snack, och Eldkvarns musik i fokus. Som bonus får premiärpubliken dessutom en livs levande Mauro på scenen, i en berusande glad "Pojkar pojkar pojkar".

Det räcker långt.

 

SHOWEN

"Plura - en man av hjärtat"

 

Scalateatern, Stockholm

 

Publik: 530

 

Vem: Per "Plura" Jonsson är 66 år och född i Norrköping. Sångare i Eldkvarn, som debuterade 1976. Har gjort succé med matprogrammet "Pluras kök".

Vad: En 2,5 timmar självbiografisk show med artistkarriären i fokus. Plura har skrivit manus. Sonen Axel Jonsson Stridbeck är kapellmästare i bandet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!