Live-published photos and videos via Shootitlive

Foto: Stella
 Foto: Stella

Per Gessle gör publiken salig

Publicerad

En osalig blandning av gammalt och nytt.

Av Roxette, Gyllene Tider och Per Gessles eget solomaterial.

Med en hitspäckad final som gör publiken salig.

Showen i slottsparken bekräftar det som präglade smygpremiären på den lilla rockklubben i Tylösand i slutet av juni - Gessle och hans (tajta) band är mestadels originalversionerna trogna.

Det lilla Nashville-experimentet som kan höras på vårens soloskiva "En vacker natt" får begränsat med utrymme. En fiol här, en pedal steel där - visst. Men "The look" låter inte country den här sommaren heller. "Sommartider" framförs inte i cowboyhatt.

När konserten växer till fullformat, och utspelas i sitt rätta sammanhang (en grönskande, ljummen julikväll) är dock riskminimerandet inte något större störningsmoment.

Visst hade man kunnat önska sig mer äventyrliga versioner av en del hits som låtit ungefär likadana i 20-30 år. Jag gissar att publiken är mer öppen för musikaliska förslag än vad Gessle själv verkar tro.

Men upplägget fungerar ändå förträffligt. Mixen mellan Gyllene/Roxette/Gessle låter mindre brokig live än på papper. 

Inte bara beroende på det spelglada band som flankerar huvudpersonen, utan även tack vare Per Gessles omsorgsfulla sätt att väva samman sitt, ibland, brokiga material. Hans låtar är hans bebisar, och han vägrar låta någon hamna i sticket. Alla får samma uppmärksamhet och kärlek.

Det börjar inte ens trevande. Det börjar med full inlevelse.

Konsertens första timme är mer akustiskt betonad. Mer tillbakalutad, mer i linje med "En vacker natt". "Honung & guld" är en fin raritet och "It must have been love" är charmig hästjazz. 

Den koncenterade dynamiken försvinner lite efterhand. 

Från "Kung av sand" och framåt går Gessle konstant på rödbetan. Det säger mest bara pang-pang-pang hela vägen in i mål. 

Inte lika spännande, men desto mer effektivt. 

Och låtmaterialet är det verkligen inget fel på. Gessles omfattande låtskatt bildar en fin show.

En vacker kväll.

 

 

KONSERT

Per Gessle

Sofiero Slott, Helsingborg

Publik: 8 385.

Vem: Per Gessles sjunde och senaste soloalbum "En vacker natt" kom i våras. I höst släpper 58-åringen "En vacker dag". Gessles Roxette har sålt 75 miljoner album. Gyllene Tider sålde en halv miljon biljetter på sin sommarturné 2004.

Vad: Premiär för sommarturnén "En vacker kväll", som hade smygpremiär i Tylösand för en dryg vecka sedan. Turnén bakar ihop Gessles solomaterial med låtar från Roxette och Gyllene Tider. Med sig har han ett nykomponerat sjumannaband.

BETYG LÅT FÖR LÅT

"Min plats"

"På promenad genom stan"

"Vilket håll du än går"

"Juni, juli, augusti"

"Det hjärta som brinner"

"Första pris"

"Tittar på dig när du dansar"

"It must have been love"

"Honung & guld"

"Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)"/"Flickan i en Cole Porter-sång"

"Kung av sand"

"Ljudet av ett annat hjärta"

"Spegelboll"

"Gå och fiska!"

"The look"

EXTRANUMMER

"Varmt igen"

"Tycker om när du tar på mig"

“Dressed for success”

“Joyride”

"Sommartider"

"Småstadsprat"

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag