Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Partaj" är både fyndigt och vasst

Foto: Sanna Dahlén
Foto: Sanna Dahlén
Foto: Sanna Dahlén

Jag har faktiskt varit orolig för att den här showen skulle bli ett taffligt magplask. ”Partaj” har visserligen varit stabil kändis-humorleverantör i fyra år nu.

Många av parodierna, från Zlatan till Annie Lööf, är närmast klassiker. Men till konceptet hör också en stark bundenhet till tv-mediet. Nästan uteslutande är det tv-kändisar, tv-genrer eller tv-historia som parodieras.

Inte heller på scen överger man skärmen, utan använder den på ett nästan oväntat elegant sätt. Inledningen där en filmad Jarmo (Johan Petersson) spänner sin svarta blick i publiken är lysande: ”Vad glor ni på?”

Ja, vad glor vi på? Kanske någon form av skådespelerirekord. Hastigheten med vilken de fem skådespelarna (Rachel Molin, Eva Röse med flera är inte med) växlar skepnad och mimik är imponerande och smått vansinnig. Ibland går det fel. Repliker trillar snett, olika karaktärer råkar flyta in i varandra. Men det ger också en känsla av nerv.

Första musikalnumret är visserligen sådär, och uppenbart mest konstruerat för att rama in sketcherna. När Putin, Isak, Gry och Moderat-Anna tar ton på temat ”Tillsammans” känns det som onödigt slentrianspex. Lyckligtvis så blir det bättre.

Att låta Jimmie Åkesson (Christian Åkesson) spela ”Kristina från Duvemåla” är både fyndigt och vasst. Även om Partaj-gängets paradgren egentligen är det prestigelösa tramset: Sketchen där Per Andersson (Arhio) och Glenn Hysén (Petersson) exalterat bräcker varandra i ordvitsar, för att till slut få sällskap av en loj Ulla Skoog (Carlsson) är exempelvis underbar i alls sin enkelhet. Men också ett exempel på humor som faktiskt gör sig bäst på scen. Med allt från gaffatejp till riskakor, kopplar man så greppet om rummet, och visar att ”Partaj”-gänget faktiskt är mer än värda sin scenshow.

FAKTA

JOHAN PETERSSON

Den som hittills imponerat mest med sina karaktärer, och också den som klarar sig bäst solo på scen. Då som Mikael Persbrandt.


JOANNA ERIKSSON

Har en spännvidd som sträcker sig från Anna Kinberg Batra till Gina Dirawi, och imponerar med snyggaste robotdansen.


PELLE ARHIO

Är involverad i flera av de allra starkaste numren. Gör ett kul musikalpotpurri på temat ”boom”, och är allmänt bra på att vara slajmig, vare sig det rör sig om Putin eller Chris O’Neil.


CHRISTIAN ÅKESSON

Vi älskar ju hans Andreas Isaksson sen länge, men Åkesson gör även en bra Jimmie Åkesson och en träffande nonchalant Kjell Bergqvist. Är något lugnare än de andra i sin spelstil, vilket behövs.


ANNA CARLSSON

Behärskar både temperamentet hos en övertaggad Gry Forssell och en närapå nedsövd Ulla Skoog. En ren fröjd att höra henne jobba med intonationen.

Show

"PARTAJ "


Skandiascenen, Cirkus, Stockholm.

Publik: 800 (utsålt)

Vad: Kanal 5:s humorinstitution har flyttat från rutan till scenen.

Vem: ”Partaj”-komikerna Johan Petersson, Joanna Eriksson, Pelle Arhio, Christian Åkesson, Anna Carlsson tillsammans med bandet Poplabbet.

Spelas: I höst, fram till strax före jul.