Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oscarsrevyn brakar loss – i andra akten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sanna Nielsen är revyns självklara primadonna.
Foto: Mats Bäcker
Oscarsteatern firar 110 år med revy.
Foto: Mats Bäcker
Oscarsteatern firar 110 år med revy.
Foto: Mats Bäcker

Dan Ekborg och Robert Gustafsson är roligast och Sanna Nielsen klarar sin revydebut.

Men det dröjer till andra akten innan det brakar loss.

Spela revy, det är inte lätt. Yngre generationer vet knappt vad revy är. Därför känns det bra att Oscarsteatern firar 110 år på detta sätt.

”Oscarsrevyn” är skapad av nöjesbranschens två skickligaste just nu. Skriven av Calle Norlén, regisserad av Edward af Sillén. Båda har en kärlek till Broadway och klassiska musikaler. Det syns och känns i de glittrande eleganta shownumren.

Tungviktarna på scen är Dan Ekborg och Robert Gustafsson. Båda dyker upp som en lång rad löjliga, fåniga och mycket roliga figurer. Tillsammans gör de föreställningens skojigaste sketch, ”Erik och Gurlie”, en tunn gubbe och en kraftig tant som kliver upp ur publiken och sågar föreställningen, en bunt kändisar och sig själva i en stark, komisk text.

Rachel Mohlin visar sin skicklighet som imitatör, gör en sanslös parodi på Malou von Sivers och plockar skratt som den mycket andfådda systern till Leif GW Persson.

Tungviktarna på scen är Dan Ekborg och Robert Gustafsson.
Foto: Mats Bäcker

Nielsen självklar primadonna

Här finns fysisk humor där Robert Gustafsson får snubbla, här finns glada musikaliska nonsensnummer och här finns en smula allvar, som det ska vara i klassisk revy. I ”Välkommen till Sverige” förklarar Vanna Rosenberg och Kim Sulocki hur vi svenskar är, allt på Calle Norléns eleganta vers.

Sanna Nielsen är revyns självklara primadonna. Hon är med i några sketcher, bland annat som moderatledaren Anna Kinberg Batra och hon har flera bra sångnummer, särskilt den vackra ”En del av något större”, som hon gör med full kraft.

Första akten är ihålig här och där, några nummer är roliga, men de flesta sketcher är för långa.

Andra akten är klart mycket bättre med sina medryckande musikaliska nummer, kast mellan gapskratt och allvar, allt i högt tempo.

Där spelas det riktig revy, men först där…

Så bra är skådespelarna

DAN EKBORG


Dominerar revyn, både med sångrösten och sin suveräna publikkontakt, vare sig han är grå farbror eller manhaftig kvinna. Mycket rolig.

ROBERT GUSTAFSSON


Imitatör, snubbelkomiker, krumelurer i kanten, välspelade karaktärer. Numret ”Den folkvalde politikern” blir ett mästerskap i ängslig svada.

SANNA NIELSEN


Ingen komiker precis, men rutinerad på scenen, fungerar i sketcherna och sjunger förstås utmärkt. Ingen dålig revydebut.

REVY

Oscarsrevyn

Oscarsteatern, Stockholm

PUBLIK: 1 000 (utsålt)

VAD: Teatern firar 110 år med en nyproducerad revy av Calle Norlén och Edward af Sillén.

VEM: Dan Ekborg, Robert Gustafsson, Sanna Nielsen, Rachel Mohlin, Vanna Rosenberg, Kim Sulocki.

SPELAS: Hela hösten och sannolikt även i vår.