Orups födelsedagssuccé – så bra var konserten i Globen

Orup bjöd på 60-årskalas i Globen.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Över 12 000 personer kom till Globen, vilket gjorde att det var fullsatt.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Orup.
Foto: MAGNUS LILJEGREN/STELLA PICTURES

Han har kallat det sin hybris. 

Hans familj sa att han var dum i huvudet.

Men Orups 60-årsfest slutar i en kärleksfest. 

Det är svårt att inte älska en 60-årsfest som Orups. Man bjuder in sina fans till Globen. Man spelar de låtar man själv älskar bäst, inte bara hitlåtarna, så länge man vill, och sedan skänker man intäkterna till Bris, Rädda barnen och fotbollsmagasinet Offside. 

Hur kan det bli annat än en framgång?

Och redan när Orup direkt drar ordningsreglerna för 60-årsfesten, och förklarar att han kommer spela i över tre timmar med ett 16-mannaband och att han inte tar illa upp om man tar en paus i baren eller i en lugnare del av festlokalen, förstår man att det här är något speciellt.
Det blir en kärleksfest. Redan efter tredje låten, "My earth angel", från den misslyckade utlandslanseringen, en låt han inte spelat live på årtionden, börjar den jämngamla publiken spontant sjunga “Jag må du leva” och återkommer till sången så fort de får chansen. 

Orup fortsätter med att spela exakt de älsklingslåtar han känner för. Så vi får "Cigarettminut" med Orup ensam vid ett piano på en egen scen mitt i publikhavet. Och "Indiedrottning" med bara Orup ensam på gitarr. Bäst är 60-åringen när han berättar historien om sitt liv, om uppväxten i Huddinge, via livet med Johan Kinde i den första lilla risiga lägenheten i centrala Stockholm till genombrottet. På vägen bjuder han upp både Ubangi (med Cia Berg influgen från Sardinien) och Intermezzo på scen. Och när han kommer fram till “Där ingen man vart förut” vågar han medge att det är en gubbsjuk låt eftersom han "var rätt gubbig" när han skrev den. 

Och just för att allt verkar lite hux flux, som om det var en 60 årsfest där huvudpersonen hela tiden minns någon anekdot eller vill krama någon gästande kompis, som Linnea Henriksson eller Kayo, lite för länge så blir det också överraskande intimt. 

Om Ubangis och Intermezzos uppträdanden känns mer som när gamla barndomskompisar, nu med kalasmage, ska dra lite poänglösa anekdoter under middagen, mer rörande än bra, så är finalen med Lena Philipsson och Ges (som extranummer) 60-årsfestens självklara avslutning med dans och allsång. Inget slår dock avskedet, en mjukt promenerande "Från Djursholm till Danvikstull" där Orup är märkbart tagen och gråtmild över publikens respons, och kanske också att han gick i mål med den här hybrisen. 

Orup


Globen, Stockholm

Publik: 12155 (Fullsatt)

Vem: Orup, som slog igenom 1987 med "Jag blir hellre jagad av vargar", men som också är känd för GES, samarbetet med Anders Glenmark och Niklas Strömstedt.

Vad: Orup firar sin 60-årsdag med en konsert i Globen där intäkterna går till Rädda barnen, Bris och fotbollsmagasinet Offside. I konserten minns sångaren sin karriär och får sällskap av gästartister som Linnea Henriksson, Lena Philipsson, GES, Kayo, Johan Kinde, Ubangi och Intermezzo)

Låtarna och gästerna

Är du redo

Unga hjärtan

My earth angel

Kom och ta mej (med Intermezzo)

Jag kommer över dej

Där ingen man vart förut

Lyckligare nu (med Linnea Henriksson)

Linda sa

I could have told you (med Johan Kinde)

Om natten (med Kayo)

Baby

Sjung halleluja

Höga klackar och korta kjolar

Messin’ with my guy (md Ubangi)

The little cat and the dirty dog (med Ubangi)

Indiedrottning

Din arm omkring min hals

Nångång någon nånstans

Cigarettminut

Upp över mina öron (med Anders Glenmark)

På gatan där jag bor (med Lena Philipsson)

Det gör ont (med Lena Philipsson)

Min mor sa till mej (med Lena Philipsson)

Stanna hos dej

Mercedes Benz

Magaluf

Jag blir hellre jagad av vargar

Då står pojkarna på rad

Född i november

Hon är min (med GES)

Jävel på kärlek (med GES)

Guld i USA (med GES)

Regn hos mej

Stockholm

Från Djursholm till Danvikstull