Nya Spider-Man-filmen – så många getingar får den

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Egentligen är jag hur trött på Spider-Man som helst. Har ju på kort tid sett både Tobey Maguire och Andrew Garfield i rollen. 

Är det verkligen motiverat att ännu en valpig skådis tar på sig den blåröda barnkalaskostymen? Särskilt med tanke på det kraftiga superhjälteöverskott som råder i biovärlden. 

Svaret är faktiskt ja. För det här är något av det gulligaste jag sett i Marvelväg. 

Redan i ”Captain America: Civil war” bidrog Tom Holland, som nykläckt spindelman, med en bedårande komisk lätthet till superhjältesfären. Han var fumligt övertaggad, och fullkomligt osade av svettig pubertet. Något som man tagit fasta på när han nu får en egen film. ”Spider-man: homecoming beskriver inte den sedvanliga evolutionen från spindelbett till superhjälte, utan är snarare en åttiotalsnostalgisk high school-film i ovanliga trikåer. 

Berättelsen tar vid strax efter ”Civil war”. Peter Parker är fortfarande Tony Starks skyddsling, vilket betyder att han får praoa som superhjälte med allt vad det innebär av cykelstölder och hjälpa tanter över gatan. Han är ju trots allt bara femton, och borde ju ha annat att tänka på, som skoltävlingarna, festerna, kärleken och balen. Men allt detta får stå tillbaka när Peter ständigt är halvvägs ned i dräkten, i hopp om att haffa en riktig skurk i form av den bevingade Vulture (Keaton). Fienden som på dagen är en helt vanlig mekaniker, men om natten extraknäcker som brutal vapenhandlare, för att få ihop cashen som krävs för ett bättre villaliv med familjen.

I actionväg hade jag önskat mig lite mer hisnande spindelvävsakrobatik, istället för halvdana explosioner och eld. Den svindlande scenen utanpå Washingtonmonumentet är fin, men som bäst är filmen när den den blandar tonårens oskuldsfullhet med lättsam attityd.

Captain America överraskar som ett påfrestande inslag i skolundervisningen, Tony Stark kryddar med lagom doser syrlig dekadens, men roligast är faktiskt coola tant May (Tomei) och buttra kompisen Michelle (Disneystjärnan Zendaya).

Tillsammans skapar de en för genren ovanligt intimt familjär stämning, vilket faktiskt får den slitna superhjältekostymen att hålla ett varv till.

MARIA BRANDER

Action

Spider-Man: Homecoming

USA. Av Jon Watts. Med Tom Holland, Robert Downey Jr, Marisa Tomei, Michael Keaton. Längd: 2:14 Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna

Tom Holland

I verkligheten är han 21 år, men oj som han övertygar som 15-åring med spår av målbrottsröst och allt. Som dansare har Holland dessutom den perfekta smidigheten och fysiken för rollen. Är den första Spider-Man som faktiskt känns energiskt ung på riktigt.


Michael Keaton

Han spelade Batman redan 1989, och sen Birdman, en superhjälteskådis som blivit passé, i filmen med samman namn. Det är en bakgrund som alltid gör det intressant att se Keaton i superhjältesammanhang.


Marisa Tomei

Det är en kul utveckling att överbeskyddande tant May blivit en cool modern storstadskvinna som vägleder lille Peter Parker genom livet. Hade bara velat se mer av henne.