Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Winnerbäck har börjat om – nya låten ger mersmak

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Lars Winnerbäck och frun Agnes Kittelsen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Lars Winnerbäck är ute på en resa. Men vart är han på väg?

På nya singeln går den yttre resan mot huvudstaden. Den inre handlar mest om att landa i sig själv och börja om.

SINGEL

Lars Winnerbäck

”Tror jag hittar hem”

VEM

Svensk rockartist med rötterna i Linköping. Slog igenom under slutet av 90-talet och har sedan dess etablerat sig som en av landet allra största artister. Sjufaldigt grammis-prisad.

VAD

Första smakprovet från kommande plattan ”Eldtuppen” som släpps nästa fredag, första Winnerbäck-plattan på tre år. Andra november i Linköping är det premiär för Winnerbäcks höstturné.

Kommande plattan ska enligt upphovsmannen bland annat avhandla ämnen som tonårsbarn, död och ångest och de schweiziska alperna. Men också om att börja om, och det är där vi kan placera in första singel-släppet från ”Eldtuppen”. 

Över dryga sex minuter ger Lasse sig ut på en tydlig geografisk resa. Han startar i Huskvarna vid Vätterns strand och har en ändhållplats någonstans runt Högalidkyrkans torn på Söder i Stockholm. 

Det är ändå den inre resan Lasse gör som är mest intressant. 

Med frun vid sin sida i bilen funderar han på livets omstarter, hur han har förändrats på de dryga två decennier han varit Winnerbäck med hela svenska folket. Textraderna öppnar upp om att våga släppa taget och lämna det trygga bakom sig. Ett tema som inte känns speciellt nyskapande att skriva låtar om, men det finns något här som ändå greppar tag i all sin direkthet: ”Och vi byter ringar, och vi skriver kontrakt/Sånt där är inte för mig egentligen, skulle jag en gång sagt”. 

Han var en annan person förut, det går att bli en annan. Allt börjar om igen, ännu en gång. Det konstanta är tron på musiken.

Rent musikaliskt avslöjar inte ”Tror jag hittar hem” så värst mycket om hur resten av plattan kommer att låta. Allt startar som en långsam pianoballad och byggs halvvägs ut med trummor och gitarrer. Framåt slutet får vi en finfin sax signerad maestro Per ”Texas” Johansson.

Räkna med att det här blir inledningslåten på höstens spelningar, att musikerna en efter en kommer ut på scen och stagar upp Winnerbäcks bygge. 

Storslagna funderingar mitt i livet som ger mersmak.