"Winnerbäck dovare - är bättre än på länge"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lars Winnerbäcks nya album "Hosianna" låter som början på något nytt, skriver Expressens musikredaktör Anders Nunstedt.
Foto: Sven Lindwall

På sitt nya album sjunger Lars Winnerbäck "Det kommer alltid vara över för mig".

Men känn ingen sorg.

Lars Winnerbäck låter dovare, allvarligare - och bättre än på länge.

"Hosianna" låter som början på något nytt.

Omslaget, med Winnerbäck i dunkelt motljus under en molntung himmel, känns ovanligt passande.

Visserligen sjöng han om järnvägsspår och Köpenhamn redan på förra albumet ("Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen", 2009). Den här gången tar låtarna med lyssnaren till Berlin och KGB. Förebilden är tydlig (det är inte Håkan Hellström).


Det är liksom ingen slump att Thåström dyker upp och sjunger (en lyckad) duett i "Gå med mig vart jag går". Det var inte länge sedan jag såg Winnerbäck på en Thåströmspelning. På "Hosianna" använder han sig av ett liknande bildspråk, och befinner sig i ett ljudlandskap som påminner om det Joakim Thåström utforskat sedan "Skebokvarnsv 209".

Därmed inte sagt att Winnerbäck låter som någon kopia.


Skivans tio spår låter karga och mörka, men kraftfulla och inspirerade. Trots aviga textrader som "Vänner jag har ingenting att säga er längre".

Melodierna känns dessutom som Lars Winnerbäcks starkaste sedan "Vatten under broarna". "Monsterteorin" lånar element från U2:s "So cruel", "Skolklockan" är en slags "Hon gör mig galen" med politisk text. "Vem som helst blues" rymmer en rad vemodiga tillbakablickar och slutar med att Winnerbäck sjunger om sig själv i tredje person: "Det var inget särskilt med honom, han var som vem som helst".

Lyckligtvis stämmer det inte alls.

ALBUM

Lars Winnerbäck
"Hosianna"

Genre: Rock
Vem: Lars Winnerbäck, 37, slog igenom med sitt fjärde album "Kom" (1999). Han har producerat Elin Sigvardsson och Lisa Ekdahl och spelat med Melissa Horn. "Om du lämnade mig nu", med Miss Li, är största hiten.
Vad: Winnerbäcks tionde album är inspelat på Irland med Jerker Odelholm som medproducent och mixat i legendariska Hansa Studios i Berlin. Den 18 oktober inleds en lång sverigeturné, på gamla hemmaplan (Linköping).
Om du gillar "Hosianna", lyssna då på: Thåström "Beväpna dig med vingar", Leonard Cohen "I'm your man", Bruce Springsteen "Tunnel of love".