Docenterna och Sator. Foto: Olle Sporrong / Pressbild
Docenterna och Sator.  Foto: Olle Sporrong / Pressbild

Veteranerna mer vitala än någonsin

Publicerad
Uppdaterad
ALBUM

Sator - Under the radarDocenterna - Medan vi spelar popTrötta veteraner? Sega gubbar?
Glöm det.
Docenterna och Sator har båda rockat, om inte sedan Hedenhös, så i alla fall i trettio år. Ändå låter de hur vitala som helst 2011. Det är både lite förvånande och väldigt roligt.

"Medan vi spelar pop", Docenternas första nya platta på nio år, är en lägesrapport från en gammal vän man inte sett på ett tag men vet precis var man har. Docenterna ser bag-in-boxen som halvtom när de sjunger om gamla tider och nya relationer.
Samtidigt finns det mycket energi insprängd i gruppens treackords-låtar. "Vanligt folk" var en stor hit redan ifjol, här finns mer av den radiovänliga varan för den som är sugen på stark svensk pop.

Som sig bör kallar Sator "Under the radar" den bästa platta de gjort, men grejen är att de nästan har fog för påståendet. Jag har i alla fall inte hört Dalarnas stolthet lika taggade sedan "Headquake".
Skivomslaget visar en gravsten, det borde istället vara en vagga. Sators åttonde fullängdare är en pånyttfödelse för ett klassiskt sound, toppat med en låtlista som håller hela vägen. Hur det låter?
Elgitarrer huggna ur granit, en överstyrd ljudbild och fem medelålders män som rusar fram som dopade pungråttor.
Strålande, på min ära.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag