Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varierat, vågat och vackert på Lalehs nya

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Lalehs nya album är en färgstark samling sånger.

Varierat, vågat och vackert. Men också brokigt.

Laleh skriver inte bara all text och musik. Hon arrangerar och producerar, med assistans av managern Gustaf Thörn, rubbet också. Hon spelar samtliga instrument.

Hon agerar till och med tekniker.

Kanske därför det låter som om musiken kommer rakt från hjärtat. Det finns inga filter när Laleh grubblar över hur träd tänker, sjunger om hur hon som barn drömde om att rädda vår planet och skriver ner sin egen skapelseberättelse.

Det känns ibland som att hennes hjärna är kopplad i andra banor, vilket inte är någon nyhet - men vilket fortfarande är bra. Laleh är en av landets mest oförutsägbara artister, som kastar sig mellan olika genrer och språk utan att det låter tillgjort eller effektsökande.


Om förra albumet "Sjung" särskiljde sig från hennes tidigare album med några försiktiga flörtar med afropop, så är "Colors" musikaliska särdrag de stråkklädda spår som drar åt musikalhållet. Jag är inte övertygad om att det är rätt väg, men det belyser Lalehs mod och strävan efter att förnya sig.


Det mesta på "Colors" är dock pop som rör sig i de 80-talsdoftande territorier som Laleh gjort till sina. Skivans tre första spår låter som effektivt uppdaterade "Tracks"-hits, med refränger som bär spår av Björn och Bennys DNA.

Bäst, vid sidan om den naivt bedårande "En stund på jorden", är de intrikata sångarrangemangen. Laleh körar med sig själv, hon använder rösten som ett instrument och sjunger med en inlevelse som det inte går att värja sig mot.

ALBUM

Laleh

"Colors"

Genre: Pop

Vem: Laleh Pourkarim, 31, kom till Sverige 1 år gammal sedan hennes föräldrar flytt från Iran. Hon skådespelade i filmen "Jalla jalla" som 18-åring. Jättegenombrottet kom efter medverkan i "Så mycket bättre" 2011.

Vad: Femte albumet, uppföljare till "Sjung" som gjorde Laleh till den mest streamade skandinaviska artisten - i Skandinavien 2012. I februari nästa år gör hon tre stora konserter, i Stockholm, Göteborg och Oslo.

Släpps: 16/10

Om du gillar "Colors", lyssna på: Tori Amos "Little earthquakes", Roxette "Joyride", A-ha "Stay on these roads".

LÅTLISTAN

"Speaking of truth"

"Colors"

"Sway"

"Dark shadow"

"Stars align"

"Wish I could stay"

"Return to the soil"

"Goliat"

"En stund på jorden"

"Solen och dagen"