Usher - Looking 4 myself

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Usher är aktuell med sitt sjunde album, "Looking 4 myself".
Foto: Frank Hoensch

Usher är tillbaka - och r’n’b-stjärnan låter hittigare än någonsin.

Nya albumet avslutas till och med av en svensk "Euphoria".

Men det är soulballaderna som är grejen.

Tänk vilket sammanträffande. För visst är det slumpen?

Bara ett par veckor efter Sveriges Eurovisionseger dyker Usher upp med en skiva som rymmer lika mycket klubbfeeling, pophjärta och hitflörtar som Loreens vinnarlåt.

Ushers "Euphoria" är till och med skriven av svenskar:

Avslutningsspåret på "Looking 4 myself" är det ena av skivans två spår som knåpats ihop av Swedish House Mafia (det är andra är "Numb", där även Stockholms-dj:n Alesso finns med på ett hörn).

Men mest anmärkningsvärt - Loreens "Euphoria" är en bättre låt.


Usher, lika känd som entrepenören som lanserade Justin Bieber som för egna karriären - då har han ändå sålt 65 miljoner skivor, har dock gjort en cd som har egna kvaliteter.

Framför allt är albumets soulballader oerhört eleganta.

"Climax" och "I care for U" kan vara de snyggaste technotryckarna sedan Justin Timberlake medan "What happened to U" och "Sins of my father" är modern, urban r’n’b som påminner om Massive Attacks finaste stunder.


Men mängden låtskrivare gör att "Looking 4 myself" får karaktären av en hitsamling där samma röst hörs i alla låtar. Titellåten, skriven med Empire of the Sun, är solbränd bilåkarpop. "Scream" (Max Martin, Shellback) är eurodisco för spinningpasset. "Twisted", med Pharrell, är en homage till 70-talssoulen.

"Looking 4 myself" innehåller många förnämliga spår, men ibland känns det som om Usher försöker vara precis alla till lags.

Resultatet blir onödigt splittrat.

ALBUM

Genre: r'n'b
Vem: 33-åringen från Dallas är en av r'n'b-scenens största hitmakare, tack vare sin okonservativa inställning till pop och dansmusik. Största hiten i karriären: "Yeah", från 2004.
Vad: Sjunde albumet är inspelat med en imponerande mängd utländska stjärnor som Pharrell, Diplo och Will I Am - samt svenska producenterna Max Martin, Shellback och Swedish House Mafia.
Släpps: 13/6.
Om du gillar Usher, lyssna då på: Taio Cruz "Ty.o", Tinie Tempah "Discovery", Chris Brown "Fortune".