Thåström på Stockholm Music & Arts Foto: Adrian PehrsonThåström på Stockholm Music & Arts Foto: Adrian Pehrson
Thåström på Stockholm Music & Arts Foto: Adrian Pehrson
Foto: Adrian PehrsonFoto: Adrian Pehrson
 Foto: Adrian Pehrson
Foto: Adrian PehrsonFoto: Adrian Pehrson
 Foto: Adrian Pehrson
Foto: Adrian PehrsonFoto: Adrian Pehrson
 Foto: Adrian Pehrson

Tung, tyngre, Thåström

Publicerad

Tung, tyngre, Thåström.

Vår största rockstjärna smeker skönt mothårs och kör över Stockholm Music & Arts första dag.

Under nittiotalet bodde Thåström i Amsterdam och fick ur sig slamrig industrirock med (underskattade) projektet Peace, Love & Pittbulls. Larmandet då är ändå inget mot hur tung sångaren låter på sommarturnén som soloartist tjugo år senare.

I inledande nervknippet "Alltid va på väg" närmar han sig samma febriga uttryck som Noir Désir innan det gick åt helvete för fransoserna. I början av "Höghussång" känns det som att hamna under en långsamt rullande bulldozer. I "vacker död stad" befinner vi oss i ett stålverk. Till och med en ballad som "Sönder boulevard" låter doppad i bly.

 

Thåström med kvartetten Hellberg, Ossler, Ivarsson och Hernestam samt violinisten Briesland-Ferner rullar ut ljudmattor med inte bara hög decibel utan även hög densitet.

Samtidigt larmar aldrig Thåström med band för larmandes skull. Det finns alltid en mening med varje ackord, en påtaglig mänsklighet under den kompakta ytan.

Det här är också första gången jag ser soloartisten Thåström där han inte automatiskt suger upp all uppmärksamhet på scen, som den naturliga frontfigur han är. Konserten är en helhet, det är fantastiskt ljus och ett lika fantastiskt lyhört band som skapar den malande atmosfären. När allt stämmer, som när ackorden hamras fram och röken ligger tjock och Thåström irrar omkring på scen i Imperiets gamla "Jag är en idiot", är det här det bästa jag upplevt på en scen i år.

 

Först i extranumret "Fanfanfan" kommer någon slags andningspaus. Resten är en pulserande upplevelse i grått, svart och rött. En urladdning som en del i publiken tar som alltför monoton. "Det är ju samma låt om och om igen", säger en kille jämte mig. Kanske, men vilken låt sen.

Han får sjunga vad han vill, någon typisk svensk artist är han i alla fall inte.

Fortsätt att vara dig själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag