Blixtnedslag. Expressens Pappa Pop ger The Killers nya fyra getingar. Foto: Christie Goodwin
Blixtnedslag. Expressens Pappa Pop ger The Killers nya fyra getingar. Foto: Christie Goodwin

The Killers-sångaren har aldrig varit bättre

Publicerad

På sitt fjärde album tar The Killers ett steg tillbaka.

Kvartetten från Las Vegas har blivit ett fullfjädrat rockband igen.

Det låter självklart som en jackpot.

Senaste skivan, "Day & age", hade sina stunder. "Human", inte minst. En av 2008 års mest minnesvärda singlar, som gjorde att bandet tog fortsatt rygg på Coldplay som "nästa stora arenarockband".

Men den syntpoppiga plattan har inte alls åldrats lika bra som föregångarna, och det är ingen slump att "Battle born" ­snarare tar vid där "Sam's town" (2006) slutade.

Det är heller inga tillfälligheter som gör att bandet låter New Jersey-rock igen ("Runaways", med flera). Brendan O'Brien, som producerat en rad Springsteen-plattor, har jobbat med "Battle born". Liksom U2-bekanta Daniel Lanois och Steve Lillywhite, vilket hörs tydligt på bland annat "Heart of a girl" - där Brandon Flowers påminner om en ung Bono.

Men det berättar bara halva historien. Ibland låter det, exempelvis, Queen, Depeche Mode eller Tom Petty också. Vägen till skivbackarna som stod i The Killers pojkrum är väl snitslad.

Ändå känns bandets egen idé om hur de vill låta tydligare än någonsin.

Kanske beror det på att Flowers sjunger bättre än tidigare. Kanske har de helt enkelt skrivit mer distinkta låtar den här gången.

Har man svårt för bombastiska känsloexplosioner, stegrande trummor och stora refränger bör man nog se åt annat håll. Men jag älskar det.

Killers sätter ribban högt, och de flyger över den gång på gång, med en självklarhet som få samtida artister besitter.

Det är inga konstigheter, men det är skickligt utfört.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag