Lady Gaga. Foto: Emil Nordin
Lady Gaga. Foto: Emil Nordin

Svårslaget – men
det är bara början

Publicerad

En maskingevärs-bh, ett motorcykelpiano, dansare i köttkvarnar och ett svävande ansikte.
Men den som stjäl hela den fantastiska showen är - Lady Gaga själv.

Hon har haft siktet inställt på stjärnorna långt borta i en annan galax sedan hon var tre år. Och hon verkar vara från en annan planet - Lady Gaga.

Hon kom från ingenstans och slog publikrekord på Gröna Lund. Hon blåste liv i en arenapop som precis lagt sig ned och dött.

Tre år senare står hon i ett fullsatt Globen och får det att kännas intimt. Hennes två och en halv timmes föreställning är det i särklass mest påkostade och urflippade jag någonsin sett.

 

Lady gör entré på en stor, svart enhörning. På scenen har ett gothiskt slott byggts upp och över det hela svävar ett levande ansikte. Under "Born this way" krystar sångerskan ut sig själv genom en uppfläkt vagina, stor som ett fotbollsmål, för att sedan dansa vidare i fosterfettsfärgad långklänning. Mellan så gott som alla låtar byter hon outfit. I "La isla"-doftande "Alejandro" dansar hon loss i en bh med automatvapen vid varje bröst.

Det hade kunnat vara total freak­show.

Men det är precis tvärtom.

Rockoperan håller märkligt nog ihop. Och även om jag inte kan påstå att jag förstår alla nummer och köttkvarnar, så ser jag humoristiska blinkningar till musikhistorien och smarta politiska tjuvnyp.

Och mellan låtarna talar Gaga till sina små monster, sina fans. Hon predikar kärlek och individualism. Hon berättar om hur hon kämpar mot depressioner och uppmanar publiken att ta emot kärleken hon sänder tillbaka till dem.

 

Hon gör det så personligt och uppriktigt att hon känns som en sagoberättare hemma i sovrummet i stället för en avlägsen popstjärna på scen.
Att jämföra henne med andra arenapopartister är bara orättvist. Lady Gaga spelar i en helt egen division. Och även om kvällens upplevelse var svårslagen så är det här bara början.

Kvällens, ja årets, mest gripande scen kommer när Lady Gaga tar upp en flicka i grönt långt hår och ­mascaraspår längs hela kinderna.
De sitter tätt på en motorcykel som är ett piano (fråga inte) medan Gaga sjunger " Princess die". Jag grinar i kapp med det lilla monstret.

Aldrig någonsin har Globen känns så liten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag