Zara Larsson gjorde succé i Melodifestivalen. Foto: Sven LindwallZara Larsson gjorde succé i Melodifestivalen. Foto: Sven Lindwall

Zara Larsson gjorde succé i Melodifestivalen.

 Foto: Sven Lindwall
Zara Larsson. Foto: Olle SporrongZara Larsson. Foto: Olle Sporrong

Zara Larsson.

 Foto: Olle Sporrong

Svängigt och mycket
imponerande, Zara!

Publicerad

När Zara Larsson äntligen ger ut ett nytt album är det inte mycket som låter nytt.

Däremot är det väldigt mycket som låter bra.

Mycket bra.

Det är mycket nu.

Trots att det snart har gått tre år sedan debuten - nära nog en evighet i popbranschen - har Zara Larsson inte chillaxat sig genom tillvaron. Tvärtom ju.

Utan att sitta på någon statistik så måste hon exempelvis vara den svenska artist som varit med i särklass flest internationella galor, talkshows samt stora underhållningsprogram typ "X factor" under de senaste två åren.

Inte för att det säger allt om själva kvaliteten på hennes musik, men det säger en hel del om suget efter Zara. Och hennes arbetsmoral.

Albumet har skapats med omsorg

Ändå har det skyndats långsamt. Albumet har skapats med noggrann omsorg. Hellre än att ge ut skivan i höstas, som det var sagt, har Zara och hennes team väntat ytterligare ett halvår för att slipa på detaljerna.

Ett annat exempel på Stockholmtjejens status är att en av låtskrivarna på nya albumet heter Ed Sheeran. Världens största manliga soloartist vid sidan om Drake. Med "Don’t let me be yours" har den brittiske trähatten fått till en melodi som svenskan landar sensationellt mjukt och självklart i.

När Zara Larsson utsågs till Årets kvinna av Expressen förra veckan fick hon frågan om sina kvinnliga förebilder och nämnde först Beyoncé, sedan Rihanna. Ingen blev förvånad; ingen idé att hymla om det uppenbara.

Men till skillnad från Bey och Riri så sätter Zara Larsson melodierna i centrum, inte produktionen. Medan Beyoncé tänjer gränser på "Lemonade" och Rihanna utmanar lyssnaren på "Anti" - två enastående album från i fjol - så lägger sig "So good" i den berömda och stundtals bespottade mittfåran.

Men. Som mainstreampop är detta lysande. En klar och tydlig utveckling sedan "1".

Musiken är snygg, smart, hittig, sexig, svängig och cool.

Zara glänser med sin närvaro

Zara glänser med sin närvaro från den inledande programförklaringen "What they say" till den avslutande "Symphony" (som Clean Bandit ger ut som singel på fredag).

Dessutom är hon kaxig nog att skippa de framgångsrika singlar hon spelat in med David Guetta (280 miljoner streams på Spotify) och Tinie Tempah (150 miljoner).

Det finns inte en enda låt på "So good" som verkar ha hamnat där av en slump. Trots mängden låtskrivare håller allt ihop, med hjälp av Zaras uttrycksfulla röst, låtskrivarnas pastellfärgade hitklister och producenternas lätt kolsyrade r’n’b-sound.

Som svensk kan man förstås konstatera att "Lush life" och "Never forget you" snart har två år på nacken, och därmed inte framkallar samma feeling i dag.

Men skivan är lika mycket avsedd för den internationella marknaden och som lyssnare kan man inte komma till någon annan slutsats än det nya steget i Zara Larssons karriär är - mycket imponerande.

ALBUM

ALBUM

Zara Larsson
"So good"
Genre: Pop.
Vem: Zara Larsson, 19, vann "Talang" som tioåring. Debut-ep:n "Introducing" kom 2013 och sedan dess har farten på karriären liknat farten på en rymdraket. Nu är hon en internationellt uppmärksammad stjärna. Uppträdde som mellanakt i årets mellofinal.
Vad: Andra albumet från Solnatjejen, som gav ut "1" hösten 2014. Bland låtskrivarna märks svenska Petra Marklund, Ana Diaz, Christian Waltz, Erik Hassle och Joakim Berg, samt engelska artister som Clean Bandit, Ed Sheeran och MNEK. Släpps på fredag.
Bästa spår: "Don't let me be yours", "Symphony", "Lush life".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag