Sophie Zelmani - The ocean and me

Publicerad
Uppdaterad
Bästa spår: "Yeah, ok"
POP

För vissa ä
r utveckling överskattat. När Sophie Zelmani debuterade i mitten av 90-talet hittade hon direkt hem musikaliskt. Sedan dess har hon medvetet inte rört sig många millimeter. Och varför skulle hon?
Fördelen är att hennes softa visor snabbt känns igen. Det tar inte många sekunder av inledande titellåten innan det hörs att 36-åringen och ständige producenten Lars Halapi ligger bakom. Som alltid sjunger Zelmani så tyst och nära mikrofonen som att hon inte bara vill undvika att väcka grannarna, utan även personen som sover i samma säng.
Svårigheten blir när man vill variera en beprövad ljudbild, när det musikaliska hemmet ska möbleras om. På sjunde fullängdaren lyckas Halapi ändå få in allt från countryrock och jazziga arrangemang till försiktiga baktakter utan att Zelmanis egna starka avtryck försvinner. Det låter rakt igenom hemvävt och inbjudande, men då och då bubblar det upp stämningar över ytan som sticker ut från den totala harmonin (”I ‘ve got a suspicion”, ”Yeah, Ok”). Stämningar som gör Zelmani till en än mer intressant artist.

Det marina temat är genomgående, från omslagsbåten till textrader till den stickade koftan som Zelmani har på sig på Anton Corbijns pressbilder.
”The ocean and me” blir nu aldrig någon riskfylld seglats ut på mörka och djupa vatten. Snarare en vacker om än väntad resa längs kustens välkända farleder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag