Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Sophie Zelmani - "I'm the rain"

Publicerad
Uppdaterad
SINGER/SONGWRITER
Sophie Zelmani
I'm the rain
Bästa spår: "If I could"


För en fyra fem
plattor sedan anmärkte jag på Sophie Zelmanis oförmåga/ovilja att förändra sig.
Det tog verkligen skruv. Nej, jag skojade bara. Ingenting hände, och fortfarande har ingenting hänt.
Det är förstås skillnad mellan Zelmanis första och förra platta, men från album till album är justeringarna i soundet så små att de snarast kan ses som övergångar. "I'm the rain" låter med andra ord som en direkt fortsättning av "The ocean and me" (2008).
Det är avskalat, tempofattigt, bistert och naket. Sophie Zelmani är till och med naken själv, på omslaget, men inte på det där effektsökande Tori Amos-sättet utan mer på den självutlämnande poetens vis.

Jag har alltid varit förtjust i firma Zelmani/Halapis försiktiga countrygroove, men här återfinns det endast i "To be forgiven". Å andra sidan bildar de vackra pianon som lyfter "If I could" och titellåten, samt den cohenska "You can always long for May", låtar att återvända till en lång tid framöver. För att inte tala om "Ready", med så mycket Stina Nordenstam-känsla i refrängen att man börjar drömma om ett samarbete sångerskorna emellan.

"I'm the rain" lider ibland av tempot och försiktigheten - men på samma gång är detta förmodligen exakt den varma skiva fansen längtat efter.
Det är ingen unik samling sånger, men Zelmani känns allt mer som en unik artist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag