Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvana Imam vet vad som krävs – får igång publiken

Artister som Zara Larsson, Jorja Smith och Solange spelar.
Silvana Imam behöver inte mer än sig själv för att få igång publiken.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det hela blir en konsertupplevelse som glider fram och tillbaka.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Varje festival mår bra av en tidig urladdning. En sån där jag va där-spelning med en artist som får igång snacket och energin för hela helgen.

Silvana Imam är absolut en sådan artist, men inte alltid.

Silvana Imam

Way Out West, Göteborg

Senast jag såg henne på en stor scen i festival-läge var för två år sedan, på nu insomnade Bråvalla. Då trumfade tekniskt strul över Imams enorma attityd. I eftermiddagssolen på Way Out West går det bättre för rapartisten. 

Bitvis mycket, mycket bättre.

Scenen är helt avskalad, två avlånga skärmar funkar som bollplank. Imam behöver heller inte mer än sig själv för att få igång en rätt stor publik. Och hon vet precis vad som krävs. I ”Nenene” med gästen Jelassi får Imam tidigt till ett hav av vajande händer. Det gamla tricket att få en stor publik att sitta på huk i ”Vikken då” funkar det också. 

Flera av låtarna som luftas från vårens platta ”Helig moder” är dock inga självklara festival-vältare. Det hela blir en konsertupplevelse som glider fram och tillbaka. Lite som en universitetsföreläsning i genusteori och frihetstänk där föreläsaren ibland står vid mikrofonen med slutna ögon och zonar ut när skärmarna tar över, för att i ögonblicket efter fullkomligt explodera.

Väntade gästen Beatrice Eli i ”Magi som Orlando” och ”Shhh” är en sak, bäst blir det ändå när Imam fixerar blicken någonstans i fjärran och bara kör. ”En stor applåd till er själva och till mig också, jag tycker jag gör ett bra jobb” säger hon inför ”Tänd alla ljus”. 

Instämmer.