Jocke Berg, sångare och låtskrivare i Kent. Foto: Izabelle Nordfjell
Jocke Berg, sångare och låtskrivare i Kent.  Foto: Izabelle Nordfjell

Så här bra är Kents "Tigerdrottningen"

Publicerad

Kents nya album är en fängslande blandning av snåriga grubblerier och spikraka budskap.

En dyster spegelbild av samtiden, inramad av en perfekt popproduktion.

Om det är något som blivit konstant i Jocke Bergs låtskrivande är det de tungsinta tankarna på döden. Vi ska alla en gång dö, som allsången går. På nya albumet formulerar sångaren frågan "Var tog all tiden vägen", såväl med de exakta orden som på andra sätt. Medelåldern är sannerligen ingen dans på rosor. Funderingarna om livet och döden går hand i hand med betraktelserna av vår tid. Kent andas frustration, men också kamplust. Nu är det allvar.

 

Med en filosofiskt missnöjd och ekonomiskt bortskämd penna slits texterna mellan den väntade limousinen och pundarna som fryser så att de skakar i en "garanterat solidaritetsfri nymoderat öken" ("Skogarna"; en av skivans stockholmsskildringar).

 

Albumets första singel "La belle epoque" var med andra ord inget undantag. Kent har sällan gått så rakt på sak som på "Tigerdrottningen". I inledningsspåret skickar Jocke Berg till och med med den ganska övertydliga upplysningen "Le mirage betyder hägring".

Även musikaliskt känns "Tigerdrottningen" oerhört distinkt.

 

Sveriges största rockband är betydligt bredare än den genrebeskrivningen. Den elektroniska ljudbilden som de klev in i på "Röd" fortsätter att färga deras sound, även om den snygga produktionen påminner mer om de två senaste albumen.

Låtarna har ett driv som går i linje med de hits svenska låtskrivare levererat till hitlistorna världen över under de senaste åren. Kent har gått ifrån att vara ett truligt indieband till ett buttert popfenomen. "Tigerdrottningen" har mer gemensamt med Katy Perrys "Roar" än deras debut. Att Max Martin finns med på ett litet hörn känns inte som en tillfällighet.

 

Det finns å andra sidan inget som Kent lämnat något åt slumpen här. Melodierna når inte alltid ända fram, men "Tigerdrottningen" är ett imponerande hantverk.

SÅ BRA ÄR LÅTARNA

"Mirage"


En melankolisk balansgång mellan Abba och "Musik non stop", med samplad gospelkör.

 

"Var är vi nu?"


Jocke Bergs distade röst: "Du vaknar upp din ungdom borta/Din spegelbild ser ut som skit." Strålande.

 

"Skogarna"


En nedstämd stadsvandring genom ett bistert Stockholm. Musikaliskt går det på rutin.

 

"La belle epoque"

 Ett vitalt monotont driv och en magnifik mörk text. En av bandets finaste stunder någonsin.

 

"Svart snö"

Depprockig ballad som inte riktigt fäster.

 

"Allt har sin tid"


Startar med ett fonky elpiano från 1980, avslutas med storslaget "Röd"-färgad syntpop.

 

"Innan himlen faller ner"


En triumf, med ett trumtänk hämtat från Phil Collins 80-tal och en melodi hämtad från frikyrkans greatest hits.

 

"Din enda vän"


Desperat kärleksballad i högt tempo.

 

"Godhet"


Beatrice Eli gästar på sång i en låt lika självklar som pophitsen på "Vapen & ammunition".

 

"Simmaren"

Startar med butter samhällskritik, slutar med dystra tankar om liv, död och sorg.

 

"Den andra sidan"


Elfte avslutningsballaden i ordningen, inklusive breda gester och skivans enda gitarrsolo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag