Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är Abbas nya låtar

Återförenade och tillbaka – Abba släpper ett nytt album
Abba under inspelningen av det nya albumet.
Foto: Youtube/ABBA-VOYAGE
Anni-Frid Lyngstad.
Foto: Youtube/ABBA-VOYAGE
Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad.
Foto: Youtube/ABBA-VOYAGE

Digitala alter egon och revolutionerande teknik i all ära.

Det som fastnar mest med Abbas comeback är hur fullkomligt självklart de nya låtarna landar.

Abba är alltså tillbaka, om någon nu missat. 

Vi var några hundratusen (minst) som på torsdagskvällen digitalt följde en noga koreograferad relansering av ett av pophistoriens största namn. 

Det blir en ny turné med kvartetten i inspelat digitalt format i form av ”Abba-tarer”, precis som det ryktats om i flera år. Den verkliga bomben kom tidigt i sändningen: Björn, Benny, Agnetha och Frida har spelat in en helt ny platta som släpps i november. 

Vi kan för nu lämna därhän hur imponerande hemlighetsmakeriet bakom fungerat, att inte mer läckt ut på förhand. Likaså hur stort det musikaliska arvet efter Abba är för kommersiell pop alltsedan gruppen kastade in handduken (för första gången). Allt det där kan lyftas fram senare, det finns mycket tid att skriva spaltkilometer om gruppens betydelse.

För allt handlar ju om en fråga: hur låter de två nya låtarna?

Jo, tackar som frågar. 

SINGEL

ABBA

”I still have faith in you”

”Don’t shut me down”


Vem: Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna bildades 1972, splittrades 1983 och är nu tillbaka. Har sålt runt 400 miljoner skivor.

Vad: Första smakproven från ”Voyage” som släpps 5 november.

Det låter som att Abba varit ute en fyrtioårig sväng runt kvarteret, kommit tillbaka till studion, ställt undan paraplyet och tagit av sig ytterkläderna och börjat jobba igen. 

För det som framför allt utmärker musiken är hur självklart Abba det låter, trots att det gått en mansålder sedan senaste singeln.

 ”I still have faith in you” är starkast av de två. Björn Ulvaeus säger att han visste direkt när han hörde Benny Anderssons musik att texten skulle handla om de fyra själva. Den börjar som en stor musikal-ballad och Fridas fundering om hon fortfarande har kvar kraften där inne. ”I believe it is in there” blir hennes svar innan låten efter två minuter lite oväntat skruvar upp alla reglage med trummor, gitarrer och en högtflygande refräng. I slutet räknar jag till tre sång-slingor som tvinnas ihop innan Frida med hjälp av pampigt filmiska stråkar tar det hela i mål. Det är maffigt, känslodrypande och en alldeles strålande comeback. 

”Don’t shut me down”, med Agnetha mest vid mikrofonen, drar åt ett annat håll. Med en drivande bas och ett midtempo-gung påminner den en del om gamla ”The day before you came” i stämning och driv. Igen är det en sylvass refräng som får låten att låta så självklart Abba. Mixen av melankoli och eufori finns där fortfarande, liksom två röster som knappt verkar åldrats.

”We have a story and it’s alive” sjunger Frida i ”I still have faith in you”. Efter framgångsrika musikaler och filmer lever berättelsen i allra högsta grad. Och nu skrivs alltså nya oväntade kapitel i framgångssagan om Abba. Vi får väl se i november om hela ”Voyage” når samma höjder. 

Men en självklarhet är de i alla fall tillbaka, som om inget hänt.

Fansens reaktioner: ”Jag började gråta direkt”

Abba är återförenade och kommer nu släppa ett album med tio låtar.