Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rammstein bjöd på en fulländad metal-teater

Rammstein bjöd i vanlig ordning på stor show på Bråvalla.Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
De bjöd på en "närmast fulländad visuell metal-teater", skriver Anders Dahlbom.Foto: Magnus Liljegren - Stella Pictur / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Rammstein

Bråvalla Festival, Norrköping

Publik: Enorm. Säkert uppåt 40 000 i starten.

Vem: Tyskt metal-band bildat i Berlin 1995. Internationella genombrottet kom året efter då gruppen figurerade i David Lynchs “Lost highway”. Sålt miljontals skivor men är framför allt kända för sina eldstarka liveshower.

Vad: Första Sverige-giget på tre år, även då på Bråvalla. Ett sjunde Rammstein-album, det första nya på sju år, sägs vara på gång.

Låtlista Rammstein

Ramm 4

Reise, Reise

Hallelujah

Zerstören

Keine Lust

Feuer frei!

Seemann

Ich tu dir weh

Du riechst so gut

Mein Herz brennt

Links 2-3-4

Ich will

Du hast

Stripped

Sonne

Amerika

Engel

NORRKÖPING. Eld, någon?

Men Rammstein är inte bara eldkastare. Tyskarna bjuder Bråvalla på en närmast fulländad visuell metal-teater.

 

Tipp-tapp-tipp-tapp-tapp.

Till Lindemann steppar in på scen i inledande nya låten “Ramm4”. Sångaren är metal-världens svar på Tom Waits, och då inte bara för den grumliga basrösten. Lindemann ser scenen som sin teater. Han grimaserar och visar ögonvitor, han använder både skuggor och ljus för effekt.

Och eld, förstås.

Rammstein på Bråvalla

Uppmaningarna på storkärmarna innan att inte spela in med mobilerna hörsammas inte ett dugg när tyskarna väl drar i gång. Och det är svårt att inte vilja dokumentera en så storslagen scenskapelse. Rammstein är en upplevelse för alla sinnen, inte bara visuellt ögongodis. Jag står långt bak för att få in allt, ändå känner jag av värmen från eldslågorna som skjuts ut från mixertornet.

 

LÄS MER: Artisternas 7 värsta skandaler på scen

 

Scenen är uppbyggd som en blandning av ett skräck-kabinett och bottenvåningen på en u-båt som är på väg att sjunka. Det finns många stunder som är gapa-stort-imponerande, som de nedsänkta ljusriggarna i “Reise reise” eller hur Lidemann sprutar ner eld i ett metal-kar med smällare. Elden som förresten är överallt under en mäktig "Du hast" där den väldigt stora Bråvalla-publiken tar över helt.

Rammsteins industrirock med tuggande riff må kännas rätt daterad vid det här laget. Efter en sådan här taktiskt väl genomförd spelning är det bara att göra som bandet själva gör efter avslutande “Engel”: gå ner på knä och tacka.

Egentligen säger refrängen i nya "Ramm4" det bäst:

"Ja - Nein

RAMMSTEIN".

Räcker så.