Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petter och September slåss om att vara bäst

Petter och September.Foto: Anders Wejrot
Tillsammans är de starka.
Men frågan är om inte Petter och September är bättre var för
sig.


Kolla in bilderna från spelningen här!t

FAKTA

Duettduellerna: Petter vs September"Baksmälla"
Petter: FYRA GETINGAR
Kvällens kanske ­tydligaste exempel på hur Petter släppt sargen och hittat glädjen i musiken. Här finns inget hårt eller trubbigt. Bara tung raprutin och en fet refräng.

September:  FYRA GETINGARPetra Marklunds entré för kvällen. Tacksamt publikjubel på det. Septembers näst bästa svenska låt ("Vem ska jag tro på?" och "Kärlekens tunga" funkar inte alls).

"Mikrofonkåt" Petter: TRE GETINGAR Petter befinner sig i närheten av det släpiga originalet och får till ett skönt gung - men ingen allsång. Dessutom låter han vassare i nya, minst lika släpiga, "Krafter" minuterna senare.

September: FYRA GETINGAR Allsång direkt i superhiten som åter blivit aktuell i dessa studentflakstider. Dessutom får hon draghjälp av Petter - som hoppar in på scenen som en liten lycklig maskot i finalen.

"Logiskt" Petter: FYRA GETINGAR Stjärnduon delar på bandet, med DJ Sleepy bakom skivspelarna, men det känns som att de är mest hemma när det står hiphop på menyn. "Logiskt" hotar att riva hela haket.

September: TVÅ GETINGAR September är ingen indiepoet som Säkert, hon är en glittrig disco­donna med ett par världshits innanför de tajta brallorna och tre dansare vid sin sida. Här känns hon ­ologisk.


Petter & SeptemberLiseberg, Göteborg

PUBLIK: 16 000.
VEM: Petter Alexis, 37, och Petra Marklund, 26, har varsin synnerligen väl fungerande karriär. Deras vägar möttes i tvprogrammet ”Så mycket bättre”, där September gjorde Petters ”Mikrofonkåt” till en megahit.
VAD: Delad sommarpremiär för de nyblivna kompisarna där Petter tog första halvan och September andra innan de gjorde gemensam sak.
BÄST: ”Mikrofonkåt” (September).
SÄMST: ”Vem ska jag tro på?” (September).
VI UNDRAR: Publiksiffran? Fast det var garanterat 21 000 inne på området.
TURNÉPLAN: 3/6 Stockholm (Gröna Lund). Båda ger sig även ut på egna sommarturnéer. Petter inleder redan i dag i Karlshamn medan September startar i Ekenäs

För bara ett år sedan hade den här konsertkombon känts fullkomligt knas. Lika märklig som en kokt korv med rysk kaviar. Men svensk hiphops tung viktare och främsta eurodiscoexpert fann varandra direkt i höstens popsåpa ”Så mycket bättre”. När September framförde ”Mikrofonkåt” i programmet lät det som att Petter skrivit den just för henne.
Och varför inte, egentligen? Klubb möter klubb. Dans möter dans. Urbant möter urbant. Det var inget fel på parets gemensamma singel ”Baksmälla” heller. Även live drar de
åt samma håll. Det står förvisso inskrivet i kvällens manus, men ändå.
Konserten rymmer massvis med scenvana, och efter några rekordsnabba plattvändningar från DJ Sleepy där Petter knappt hinner komma till refrängen i några låtar utvecklas kvällen till en respekt ingivande hitparad. Det är dock inte utan att man saknar väggar och tak ibland. Petter sitter på en del stora gester och September har några maffiga refränger i sin repertoar, men intimiteten trängs bort i kvällssolen.
Dessutom blir det något stressat över den raka uppdelningen. Båda vill köra allsång,
båda vill vara bäst. Det är förståeliga publik flörtar, men de skapar inte direkt någon sug gestiv inramning. Spana gärna in Petter och September i sommar, men se dem helst var för sig.