Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petter - "Början på allt"

Håller. Låtarna på Petters nya album är några av de bästa i hans karriär.

15 år efter genombrottet trycker Petter på resetknappen.

"Början på allt" låter lika mycket en popplatta som ett hiphopalbum.

Petter "Början på allt"

ALBUM

Petter - "Början på allt"

Genre: Hiphop

VEM: Petter Alexis Askergren, 38, debuterade -98 med "Mitt sjätte sinne". Han medverkade i första säsongen av "Så mycket bättre", och var domare talangfloppen "The Voice".

VAD: Åttonde albumet är skrivet och producerat tillsammans med Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Filthy. Petter turnerar just nu med showen "I kväll är vi kungar".

Släpps: 3/4.

Om du gillar "Början på allt", lyssna på: Ansiktet "#Dennyarnbmannen", Näääk "Mannen utan mask", Rigas "Hundra år av vinter".

Låt-för-låt

"Mighty ( Newkid)"

"Början på allt (Eye-N-I)"

"Natt & dag (Chords)"

"April"

"Håll om mig ( Daniel ...)"

"Tills döden skiljer oss åt"

"King (Lilla Namo)"

"Maj"

"Arbete"

"Alla vet ( Agnes)"

"Fristad"

"Juni"

"Sitter på en dröm"

"Minnen del 2"

"Släpp mig fri"

Hitkänslan har han alltid haft, Petter Alexis Askegren. Det är ingen slump att han är svensk hiphops största profil.

Visserligen kan man invända att igenkänningen bottnar lika mycket i hans tv-tid ("The Voice", "Så mycket bättre") och åtskilliga reklamgig (mineralvatten, bilar, bostadsmäklare) som i hans hitlåtar.

Just den bakgrunden gör att skivan svajar till när han deklarerar "Jag är folklig, jag är rebell/Jag är stor, känd, och min skit håller än" i skrytlåten "Alla vet".

Öh.., rebell? För min del får Petter rappa nummer i Postkodlotteriet om han skulle känna att det är gött sätt att dra in degen på, men någon underdog är han inte.

Å andra sidan är han fortfarande en trovärdig rappare, med svängigt flow, vassa rim och många skarpa vardagsiaktagelser. Och han kan sin popmusik.

Bara en sådan sak som att han samarbetar med några av dansvågens nyckelpersoner. På "Början av allt" jobbar Salem Al Fakir (Axwell, Avicii), Vincent Pontare (Swedish House Mafia, Agnes) och Magnus "Filthy" Lidehäll (Kylie, Britney) hårt i bakgrunden.

Det mynnar inte ut i några "Silhouettes" eller "Save the world", men det uppdaterar Petters sound till en plats som känns 2013. På en del plattor har avståndet mellan Petters verser och refräng varit påfallande.

Här håller allt ihop bättre, även om det kunde ha redigerats hårdare. Femton låtar är några för mycket - även om Petter levererar några av sina tydligaste melodier i karriären.

Det låter folkligt, han håller än.