Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Nypolerade vykort från en tid som flytt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Låter retro. Gamla inspelningar låter nya men det är när det låter retro som det blixtrar till, tycker Expressens recensent.. Foto: retna
Foto: Ed Geller / Retna Ltd.

Skivbolaget har öppnat Michael Jackson-valvet igen.

Arkiv "Xscape" består av gamla inspelningar som producerats om för att låta 2014.

Men det är när det låter riktigt retro som det blixtrar till.

Efter tre popmästerverk började det dala. "Dangerous" (1991) var genialisk i sina stunder, men Michael Jackson ledde inte längre utvecklingen. "History" (1995) var effektiv, men Michael Jackson var inte längre i takt med tiden.

Det bästa Michael Jackson-albumet sedan 1980-talet heter "Justified", och kom 2002. Producentparet Neptunes (Chad Hugo och Pharrell Williams) strävade efter att skriva samma minimalistiskt perfekta poplåtar som präglade "Off the wall" (1979) och "Thriller" (1982).

Det sägs att Michael Jackson tackade nej till låtarna, som i stället hamnade hos Justin Timberlake - och transformerade den förre pojkbandsmedlemmen till en av vår tids största manliga popstjärnor (ingen sålde flera album i USA än Justin under 2013).

På det sista bonusspåret på "Xscape" sluts en liten cirkel när Justin sjunger duett med sin gamla idol, på den Timbaland-producerade singeln "Love never felt so good". En soulig diskodänga med ett luftigt driv. Låten, som skrevs 1983 av Michael tillsammans med Anna Ankas ex Paul, är den tydligaste skillnaden mot Jacksons första postuma album "Michael".

Den skivan var baserad på nyskrivna låtar tänkta för hans comebackskiva. "Xscape" innehåller outgivna låtar som av olika anledningar fallit bort under tidigare inspelningar. "Loving you" är så old school i sitt tilltal att den känns lite "Off the wall".

"Xscape" är också varsammare, mjukare producerad. Tilltalet är varmare. Bara titelspåret, urpsrungligen ämnat för haveriet "Invincible", demonstrerar Wacko Jackos sentida paranoia.

Det låter bra. Men de som väntat sig mirakel och underverk kan somna om. Bara Timberlakeduetten och Timberlake-lika "Slave to the rhythm" låter någorlunda 2014.

Resten är nypolerade vykort från en tid som flytt. Kul för stunden, men en axelryckning i längden.

ALBUM

Michael Jackson

"Xscape"

Genre: R'n'b.


VEM: Michael Jackson dog den 25 juni 2009. Han var då 50 år gammal och planerade för en rad comebackshower i London. "Thriller" är tidernas bäst säljande album. Totalt har "The king of pop" sålt över 400 miljoner skivor.

VAD: Den andra postuma plattan från Jackson innehåller åtta omarbetade, outgivna spår, som producerats av bland andra norska Stargate, Rodney Jerkins och Timbaland. Deluxeversionen innehåller samma låtar i "original"-versioner.

Släpps: 9 maj 2014.

Lyssna också på: Bruno Mars "Unorthodox jukebox", Justin Timberlake "Futuresex/lovesounds", Pharrell "Girl".

Låtlistan

  • "Love never felt so good"
  • "Chicago"
  • "Loving you"
  • "A place with no name"
  • "Slave to the rhythm"
  • "Do you know where your children are"
  • "Blue gangsta"
  • "Xscape"
  • "Love never felt so good (feat. Justin Timberlake)"