Agnetha Fältskog - här som gäst hos Skavlan. Foto: Christian Örnberg
Agnetha Fältskog - här som gäst hos Skavlan.  Foto: Christian Örnberg

Nunstedt: Hon kan fortfarande förföra

Publicerad

Agnetha Fältskog är tillbaka, med ett pophantverk som imponerar med sin närvaro och detaljrikedom.

Med en röst som fortfarande kan förföra.

Hennes klara, blå stämma är för evigt inskriven i pophistorien. Från och med den här veckan finns den även på museum.

Synnerligen befogat. Abba tillhör ju de stora. Det är en sanning som håller i såväl Sverige som Storbritannien. Som går att få bekräftad i både Australien och Azerbajdzjan.

Agnetha Fältskogs skivor är en annan sak. De påminner lite om, säg, Queen-medlemmarnas soloplattor. De finns där för fansen, vissa av dem är mer lyckade än andra - men deras avtryck är av marginell betydelse.

Så frågan är varför Agnetha Fältskog, 63, gör det igen?

Svaret kom med albumets första singel, vuxenschlagern "When you really loved someone"; för att hon har lust.

"A" är ett inspirerat album. Agnetha Fältskog sjunger med full sinnesnärvaro. Trots att hon bara varit med och skrivit ett av spåren, avslutande "I keep them on the floor beside my bed", låter det som om hon menar varje textrad. Som om hon sjunger rakt från hjärtat, utan skyddsnät. Det påminner om hur hon, och Frida, la ner all sin själ i den musik som skapades i Abbas berömda Polar-studio.

Hitmakaren Jörgen Elofsson, etta på Billboard så sent som i fjol (Kelly Clarkson) bidrar med självförtroende och old school-tänk. "A" sneglar inte för en sekund på vad som funkar på listorna. Soundet snuddar vid att kännas både omodernt och tidlöst.

Det är en förstklassigt producerad, arrangerad och mixad skiva.

En del spår känns lite återhållna, nästan svala i sitt uttryck, men helheten är värdig och elegant.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag