Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nina Persson charmar med sitt intima tilltal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
RETROFLÖRT. Nina Persson hämtar inspiration från 80-talet.
Foto: Sandra Henningsson

Efter tjugo år i rockbranschen solodebuterar Nina Persson.

"Animal heart" flörtar med 80-talet, och charmar med sitt intima tilltal.

I år har det gått två decennier sedan Cardigans "Emmerdale" slog ner som, ja, en bomb. Jönköpingsbandet ägnade sedan större delen av 90-talet åt att erövra världen, och det med stor framgång. Så sent som i december turnerade de - minus Peter Svensson - i Ryssland och Kina.

Nina Perssons solodebut har ganska lite med Cardigans att göra, vilket är en slags bedrift i sig. I mångas öron blev hon ju ett med bandet, i den imponerande utvecklingen som peakade med "Long gone before daylight" (2003).


Däremot finns paralleller med sidoprojektet A Camp. Den tydliga, intima sången. De osminkade, berättande texterna. Den melankoliska och amerikanskt indieaviga inramningen - vilken säkert har en viss förklaring i att Nathan Larson, precis som på A Camps "Colonia", jobbat nära. Men förmodligen beror det mest på att sångerskan fortsätter att förfina sitt uttryck på "Animal heart".

På solodebuten tar hon också in nya influenser. Det finns små stunder av new wave-pop och återhållen soulpop, stunder som kunde fått vara fler. Titelspåret är den tydligaste retroflörten, och albumets nyckelspår med sitt mjukt analoga sound. Efter hand känns dock arrangemangen lite för finslipade, produktionen aningen för slätstruken.

Men melodierna är genomgående snygga, och Ninas närvaro går inte att ta miste på.


"Animal heart" är ingen bomb, fast den låter genomäkta. Utförd med en självklar auktoritet.

ALBUM

NINA PERSSON

"Animal heart"

VEM: Nina Persson, 39, slog igenom med Jönköpingsbandet Cardigans. Största singelhiten "Lovefool" kom 1996. Tillsammans med maken Nathan Larson och Niclas Frisk (Atomic Swing) har hon gjort två album med A Camp.

VAD: Ninas solodebut (!) är till stor del inspelad i New York, där hon har sitt hem. Hon har skrivit låtarna med Nathan och Eric D Johnson från The Shins. "Animal heart" är mixad av amerikanska indieproducenten Thom Monahan.

Släpps: 29/1.

Om du gillar "Animal heart", lyssna på: A Camp "Colonia", Eskobar "'Til we're dead", Sahara Hotnights "What if leaving is a loving thing".


LÅTLISTAN

Animal heart

Burning bridges for fuel

Dreaming of houses

Clip your wings

Jungle

Food for the beast

Digestif (instrumental)

Forgot to tell you

Catch me crying

The grand destruction game

Silver

This is heavy metal