Kungen av pop. Foto: Kevork Djansezian
Kungen av pop.  Foto: Kevork Djansezian

Michael Jackson - Michael

Publicerad
Uppdaterad
Den här comebacken borde inte vara möjlig - och det beror inte på att Michael Jackson är död och begraven.
Det beror på att "Michael" är hans bästa album på ett par decennier.
Det finns inget som pekat åt det här hållet.
Tvärtom. Michael Jackson hade ju tappat greppet redan på "History", 1995.
Visst, samlingen innehöll nya spår som "They don't care about us" och "You are not alone" men också skräp som "Childhood", "Money" och "Come together". Sedan följde remixsörjan "Blood on the dancefloor" (-97) och ointressanta magplasket "Invincible" (-01), samtidigt som stjärnan själv befann sig i något slags offentligt fritt fall.

Det var förmodligen synd om honom redan då, men frågan är om det hör hit nu.
Mest tragiskt var ändå att Jacksons sista relevanta skivsläpp "Dangerous" kom 1991.
Han var en väldigt märklig man, men han var sannolikt inte helt dum i huvudet. Han måste ha sett egna statusen sjunka, han måste ha känt revanschlusten.

Man kan faktiskt höra den elden brinna på "Michael" som, trots att det är en artificiell produkt ganska långt från ett "riktigt" Jackson-album, rymmer såväl inspirerad sång och melodier som siktar på att ta tillbaka initiativet.
Han låter, stundtals, pånyttfödd.
Kanske är cd:n, ironiskt nog, till och med lättare att ta till sig när låtarna slipper den smala stjärnans stora skugga av rättsliga skandaler, egendomligt uppförande och retuscherat storhetsvansinne.

Men framför allt innehåller "Michael" tio spår som alla håller en långt högre standard än materialet på "Invincible". De är inte bra för att komma från en sargad döing, de är bra - punkt.
Däremot kan man ha andra synpunkter.
Är det, till exempel, smakfullt/rättvisande/hedrande att ge ut skivor vars material kanske inte ens varit aktuella för utgivning?
Inte särskilt va.
Men det hade varit mer upprörande om de här spåren förblivit outgivna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag