Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melissa Horn drabbar – men måste våga mer

Melissa Horn.Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

På nya plattan beskriver Melissa Horn som vanligt ett tillstånd som ingen annan.

När hon träffar rätt når hon väldigt långt.

En del artister känns igen på texter, andra på röstomfång. Melissa Horn är än mer specifik: hon känns igen på ett känslotillstånd bland orden. 

Det kan räcka med en rad för att komma rakt in i Horns tankar. Hon (eller man ska vara försiktig med att tillskriva att allt hon skriver handlar om henne själv, men det känns ju så) befinner sig ständigt på andra sidan, när allt tagit slut eller är på väg att rinna i väg. Låtarna är koncisa berättelser av rannsakan. Det är inte du, det är jag. Och du också. På plattan höjer hon inte rösten mer än under en rad i ”Regnet”, ändå skriker många av textraderna här rakt ut. En svart humor finns ibland under ytan, annars är glaset halvtomt med en spricka i botten. 

När hon får till rätt tonträff blir resultatet drabbande. ”Sång från ett kalas” är en låt som bara Melissa Horn kan göra, om sorgen att vika lakan själv och som mynnar ut i något så svårt som att enkelt säga att jag saknar dig. I ”Call me by your name” kokas tillståndet ner än mer: ”jag har aldrig vart så ensam som jag är ensam nu”. 

Det är starkt, det drabbar, det går rakt in.

Om du gillar Melissa Horn kommer du gilla ”Konstgjord andning”. Samtidigt har vi hört rätt mycket här förut, och då tänker jag inte bara det som texterna kretsar kring. 

Jag förstår varför hon för in något nytt med Kaahs soulröst i ”Du brukade kalla mig för baby” eller ställer siktet någonstans på Neil Young i titelspåret. 

För trots att instrument och arrangemang tassar med fint och hela tiden låter Horn hamna i förgrunden, känns det ibland som plattan musikaliskt trampar vatten. 

Nästa gång vore det intressant och nog även behövligt om hon vågade sig ut på än djupare vatten som låtskrivare. Att hålla andan helt och se vad som händer.  

”Konstgjord andning”

Vem: 32-årig sångerska och låtskrivare från Stockholm. Slog igenom direkt med debuten ”Långa nätter” 2008. Har sedan dess släppt fyra plattor som alla legat topp fem på albumlistan.

Vad: ”Konstgjord andning” är hennes sjätte platta och den första på fyra år, vilket är den längsta tiden som gått mellan hennes skivor. Med start 18/10 i Uppsala ger hon sig ut på en lång höst- och vinterturné i Norden.

Bästa spår: ”Sång från ett kalas”, ”Call me by your name”