Marie Fredriksson: "The Change"

Publicerad
Uppdaterad
(Mary Jane/Emi)

POP

Efter den långa resan med Roxette, efter det stora genombrottet som soloartist med samlingen "Äntligen", efter Per Gessles sena framgångar och efter allt som hänt Marie personligen är den här cd:n förstås en spännande och positiv musikhändelse. För en gångs skull ställs frågan "hur låter Marie?" och inte "hur mår hon?". Svaret är tyvärr "inte särskilt bra". Marie Fredrikssons första studioalbum på åtta år motsvarar inte förväntningarna. Singeln "2:nd chance" är en trevlig historia, förhållandevis enkel och effektiv radiopop med en text som känns. Avslutningen med temperamentsfulla "Bad moon" och finstämda "Table in the sun" är också bra. Sedan tar det stopp. De fem spår som komponerats av maken och producenten Micke Bolyos är ansträngt pubrockiga, som en Andrew Strong på soulbluesigt partajhumör. Där känns Marie Fredrikssons röst inte alls lika uttrycksfull som i hennes egna texter. Men även några av de "egna" låtarna, som det inledande titelspåret, lider av en påfrestande överbelamrad och gapig 80-talsproduktion. Det är med andra ord inte bara språkvalet som skiljer materialet från hennes tidigare soloplattor, den lätta melodiösa (förvisso allvarsamma) popkänslan från förr är som bortblåst. "The change" styrka ryms i Maries texter, men musiken bär dem bara undantagsvis ända fram.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag