Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma Mia – vilken show

Foto: Johan Jeppsson

Minns ni slutscenerna från Mamma Mia!-filmen? Mjukheten i den ljumma kvällsluften? Klirret av glas och skenet från kulörta lyktor. Mat och vin, en havsbris från Skopelos blågröna vatten. Blottade känslor som exploderar i dans. Kyssar, hångel och män som sliter av sig skjortorna.

Det är den extasen som Mamma Mia the party är tänkt att återskapa.

MAMMA MIA THE PARTY

Tyrol, Stockholm.

Publik: 450 (utsålt).

Vem: Björn Ulvaeus har producerat, och bland artisterna hittar vi bland annat Michalis Koutsogiannakis (även aktuell i En underbar jävla jul), Sussie Eriksson, Anki Albertsson, Mercedesz Csampai och Patrik Hont.

Vad: Med mat, musik och en helt ny berättelse baserad på Abbas låtar, återskapas feststämningen från Mamma Mia-filmens slutscener.

Spelas: Biljetter är släppta åtminstone fram till 12 juni. Men planen är att fortsätta längre.

Tre höjdare

  • Den vanliga publiken kommer sannolikt inte uppleva detta. Men alla fyra Abborna på scen. Tillsammans. Herregud. Så bländande historiskt.
  • Lokalen. Tyrol har banne mig blivit vackert. Det enda som fattas är Greklandsdoften, annars är det väldigt nära känslan av en äkta taverna.
  • "The winner takes it all". Alltid så storslagen, och kontrasten när servitörer byts mot grekiska guldiga gudar gör sitt till.

Så med den bilden hoppfullt klistrad i hjärtat, finner jag mig längtansfullt stirrande upp i ett olivträd. Nyinsläppt från minusgraderna är jag nära att glädjelipa, likt en deltagare i Extreme home makeover, åt Tyrols omgörning: Det är vinrankor ömsint omslingrade i pergolan, tindrande ljusslingor, lavendel i spruckna krukor och rutiga dukar. Nästan, nästan som Grekland.

Kanske fick hångla

På borden har man dukat charmigt högvis, och maten serveras i rustika gemensamma skålar, så att gästerna ska tvingas prata med varandra. Sömlöst blandar sig servitörerna med artisterna runt borden, innan första numret smyger igång. Här vävs under kvällen en ny saga av Abba-låtar som plockar upp de fiktiva metatrådarna från filmen. Berättelsen består av lokalbefolkningen som jobbade i kulisserna, och som kanske fick hångla med Pierce Brosnan (eller om det var hans livvakt).

Det är Nikos (Koutsogiannakis) hans nya svenska fru Kicki (Albertsson), och deras barn Konstantina (Csampai) och Adam (Hont) som inte verkar banga en kärleksrelation trots att de väl är typ bonussyskon.

Det senare spelar inte så stor roll eftersom berättelsen initialt känns underordnad det stundtals puttriga gemytet, och showen drivs mest av människans uppenbart medfödda drift att skråla Abba-hits.


LÄS MER: Benny Andersson valde bort Björn Ulvaeus

Magiskt

Men så blir allt svart, en stjärnhimmel tänds, och lokalen fylls med ljuslyktor, grekiska gudar och akrobater medan Konstatina nästan själsblöder fram en The winner takes it all.

Där rivs en liten fördämning, allt växlar upp, borden röjs så småningom undan, och vi badar i discoljus och konfetti. Plötsligt är vi faktiskt där, kanske inte i den filmiskt fejkade extasen, men i ett klassiskt förlösande magiskt Dancing queen.