Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lustans Lakejer - "Elixir"

Det har gått 30 år sedan Lustans lakejer albumdebuterade. Foto: Sven Lindwall
Det har gått 30 år sedan Lustans lakejer albumdebuterade. Nu blickar den åldrande dandyn tillbaka med tårar i ögonen.

FAKTA

ALBUM

Lustans lakejer"Elixir"


GENRE: New romantic.
VEM: Lustans Lakejer består nu enbart av Johan Kinde. Gruppen hade tidigare medlemmarna Peter Bergstrand, Urban Sundbaum, Christer Hellman och Tom Wolgers. Debuterade1981.
VAD: Sjunde albumet och första sedan de deltog i Melodifestivalen 2007.
RELEASEDATUM: Ute nu.
LADDA NER: "Det verkade så viktigt då", "Fascinerad", "Ung igen".
GILLAR DU LUSTANS LAKEJER - LYSSNA DÅ PÅ: Roxy Music "Avalon", Orup "Född i november", David Bowie "Let's dance".

Nattens sista dans är slut, dagsljuset sticker mot huden och blottarfasaden som mascaran höll innan den trillade ner, lade sig som ett täcke under ögonen och sa godnatt. Du sitter ensam bak i taxin och genom rutorna är staden vackrare än någon du mött i kväll. Den melankolin är klistret som binder syntslingorna med texten i "Elixir". Det är det första albumet från Lustans lakejer på tolv år, det har hunnit gå 30 år sedan deras själv-betitlade debut kom. Nu är det bara Johan Kinde kvar i bandet. Och kanske är dandyn inte döende, men nog har han åldrats. Han har varit dekadent på krogen i decennier och nu blickar han tillbaka, med lika mycket längtan som ånger.

Uppriktigheten gör "Elixir" till ett ovanligt ärligt, mångbotnat och starkt album. Stundtals låter Kinde som en gothisk version av Orup. Men här slutar låttexterna vara pekorala efter andra lyssningen och ackompanjeras storslaget av vemodig synthsoul i en skönt klinisk produktion.

"Elixir" ges ut på Stranded rekords, som släppte Lustans första album. Cirkeln är sluten. Dandyn har fått allt han drömde om under 80-talet. Som en annan dandy sa: Att komma hem ska vara en schlager. ANNAH BJÖRK