Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Herre Jesus vad Ariana har rösten!

Världsstjärnan Ariana Grande spelar Globen på måndagskvällen. Expressens recensent Anders Dahlbom befinner sig på plats.
Ariana Grande uppträdde under måndagen i Globen. Bilden är från ett tidigare datum under turnén.Foto: Getty Images/Kevin Mazur
Ariana Grande uppträdde i Globen. Bilden är från ett tidigare datum under turnén.Foto: Getty Images/Kevin Mazur

Hon har inte popvärldens största utstrålning.

Andra har maffigare scenshow.

Men Ariana Grande har rösten.

Herre Jesus, vad hon har rösten.

Konsert

Ariana Grande
Globen, Stockholm

Publik: 14 563 (fullsatt).

Vem: Grammy-vinnande 26-årig popsångerska från Florida. Började karriären som skådis innan hon slog igenom med debutalbumet ”Yours truly” 2013. Efter en Grande-konsert i Manchester 2017 dog 22 människor i ett självmordsattentat. Hennes senaste två plattor har båda gått in som nummer ett i USA.

Vad: Är ute på ”Sweetener world tour”, döpt efter fjolårets platta. Första Sverige-besöket sedan attentatet i Manchester.

Starten är storartad.

Under några sekunder hörs bara Ariana Grande tolka Frankie Valli & The Four Seasons gamla ”Raindrops (An Angel Cried)”. Sedan åker stjärnan och tolv dansare upp genom scengolvet och leker Den sista nattvarden i en lika suggestiv som vrålsnygg ”God is a woman”.

Ariana Grande är kanske inte Gud ikväll i Globen. Men Jesus, vilken röst. 

För många kommer Grande nog alltid förknippas med den där kvällen i Manchester för två år sedan. Ari själv har inte glömt men gått vidare. Det finns inga svarta kaninöron till salu i säljståndet. Lite fler poliser än vanligt syns utanför och inne i Globen som en påminnelse. Allt går väldigt lugnt till. Det är en sådan där konsert när det inte är kö till herrtoaletterna. 

Grande har sedan senast hon var här då på turnén för två år sedan - en evighet sen - förlovat sig och gjort slut med komikern Pete Davidson och förlorat ex-pojkvännen Mac Miller till droger. Framför allt har hon blivit hela popvärldens it-girl med två storsäljande och hyllade plattor sprängfulla med modern och smart skuren listpop. Grande har 165 miljoner följare på insta, samtidigt är hon ingen onåbar diva utan en tjej lätt att gilla. 

Föreställningen är uppbyggd i fem akter plus extranummer. Två sfärer, en halv bakom Grande och en hel i taket, formar scenen i en glob. 

Det går undan med Grande. ”Break up with your girlfriend, I’m bored” heter en hit vi får under första akten. Lite samma rastlösa inställning verkar hon ha till sin musik. Vi får närmare 30 låtar på en och en halv timme. Showen hinner inte helt landa och ta form innan vi hastar vidare. Thank you, next var det. 

”Sweetener tour” är mer en rad av superkoreograferade installationer än ett livs levande möte. Inte en decimeterhög skoklack eller stolsben hamnar fel. När hon skrattar till och tappar bort sig för en sekund i ”Needy” är det som att vi plötsligt kommer nära. 

Även om Globen skriker så fort stjärnan öppnar munnen, har Grande heller ingen självklar scennärvaro. Flera gånger smälter hon samman med sina dansare i genomgående murrig belysning. 

Vad den kortväxta amerikanskan däremot har är som sagt en helt enorm röst. Flera gånger visar sångerskan att hon kan göra precis vad hon vill med stämbanden. Hon trycker på, går upp i falsett, fångar helt omöjliga toner. I ”Tattooed heart”, ensam under en enorm måne, låter hon helt enastående. En fullsatt arena bidrar också  konserten igenom med öronbedövande allsång och skrik. 

Så visst står Ariana Grande för en superproffsig hitkavalkad i Globen. 

Men lite blodfattigt är det. 

Låtlistan

Raindrops (An Angel Cried)

God Is a Woman

Bad Idea

Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored

R.E.M.

Be Alright

Sweetener / Successful

Side to Side

7 Rings

Love Me Harder / Breathin

Needy

Fake Smile

Make Up

Right There / You'll Never Know / Break Your Heart Right Back

NASA

Tattooed heart

Everytime

The Light Is Coming

Into You

Dangerous Woman

Break Free

No Tears Left to Cry

Thank U, Next