Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linnea Henriksson - "Till mina älskade och älskare"

Linnea Henriksson är en av flera artister som börjat skriva och sjunga på svenska. Foto: PRESSBILD

Jag undrade just var min favorit-Idol tagit vägen. 

Nu vet jag. 

Linnea Henriksson har hängt med självaste Orup – och gjort ett album som både låter retro och modernt.

FAKTA

Linnea Henriksson

”Till mina älskade och älskare”

Genre: Pop

Ladda ner: Hela skivan tycker jag.

Om du gillar Linnea Henriksson lyssna också på: Lill Lindfors ”Du är den ende”, Veronica Maggio ”Satan i gatan”, Rocky Dennis ”Maple leaves”.

Veronica Maggio visste knappast vad hon gjorde för svensk pop när hon spelade in förra årets succéalbum ”Satan i gatan”. Men det verkar som att hennes svala soulpop raserade de höga trösklar som tidigare hindrat (framförallt) kvinnliga artister att våga skriva och sjunga på svenska. Som jag tidigare skrivit har Marit Bergman påbörjat ett album på svenska, Alina Devecerski gör succé i radion med sin raka electropop. Och nu kommer Linnea Henriksson – Idol-Linnea – med en skiva som tydligt fått fart av Maggios pijonjärverk. 

I ”Idol” var Linnea Henriksson tjejen med personlighet. Slå upp ordet quriky i ett lexikon och du får se en bild på Linnea (bredvid Zooey Deschanel). Alltid i färgsprakande kreationer med lika vågade som klockrena låtval, det är inte många idoler som framfört Knifes ”Heartbeats”. 

Sedan en månad tillbaka är Henrikssons singel ”Alice” A-listad, alltså en av de utvalda låtar som ska spelas mest, på P3.

 

För nu har Linnea Henriksson skakat av sig Idol-epitetet och går i stället armkrok med guldbrallan Orup. Ett begåvat val av låtskrivarpartner. Orup är ju själva surdegen som matar den våg av svensk soulpop som Maggio och Oskar Linnros med vänner de senaste åren skapat.

Men Linnea Henriksson går inte bara upptrampade stigar som gamla Snook-medlemmar gjort. ”Till mina älskade och älskare”, är en konfettibomb av smäktande svensk 60-talsschlager, modern soul och filmiska Jens Lekman-stråkar.  

”Jag vet nåt som du inte vet” låter som en svensk version av Robyns ”Crash and burn girl”.   

Omslaget är en hyllning till Lill Lindfors löjligt snygga ”Du är den enda” och jag hör Tova Carssons ”Alla har glömt” svepa förbi på skivan flera gånger. Mest synlig är den i retrorosiga ”Aldrig blekna”.

 

Det är härligt att vara i Linnea Henrikssons pastellfärgade värld. Texterna är smarta, lite kantiga, och ruffar till den mjuka visuella och ljudmässiga inramningen perfekt.

Det som saknas är någonting helt eget, det där som gör att man efter någon sekund vet att det är Linnea Henriksson man lyssnar på. 

Det borde varit lätt, det var ju just personligheten som gjorde avtryck i det där tv-programmet.

Men här har popjunkien Linnea Henriksson har tagit in så mycket influenser från sina egna idoler att hon själv gömts under konfettihögen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!