Kraftwerks 3D-show är ren och skär magi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kraftwerks 3D-show är stilren, stram och effektfull. Och även om låtlistna är utsökt så är det visuella ännu bättre.
Foto: Izabelle Nordfjell
Publiken fick 3D-glasögon innan konserten.
Foto: Izabelle Nordfjell
Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Adam Ihse / Scanpix
Foto: Adam Ihse / Scanpix
Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Izabelle Nordfjell
1 / 8

GÖTEBORG. Mycket ska man se innan öronen trillar av. Men det här, det går utanpå allt annat.

Det här var ren och skär magi.

Kraftwerks 3D-show måste vara det häftigaste som skådats på en festivalscen.

Jorå. En 3D-effekt är trots allt bara en effekt. Det vet alla som gått på bio de senaste åren. I bland tillför det en annan dimension, men ännu oftare är det bara ett störande meningslöst moment.

Resultatet brukar bli ett "jaha?".

Men Kraftwerk har verkligen tänkt igenom det här. Grundligt. Ralf Hütter & co har inte bara delat ut 27 000 3D-glasögon till publiken och hoppats på det bästa, de har skapat något banbrytande.

Kraftwerk har alltid varit perfektionister. Det är ett väl dokumenterat faktum, som orsakat utdragen skrivkramp och bidragit till bittra avhopp. Men innan dess till en rad elektroniska klassiker.

Till dem kan vi lägga den här konserten.

Rent musikaliskt är det briljant. Låtlistan är utsökt. Den monotona men melodiösa katalogen har fått en ny uppdatering à la remixalbumet "The mix".


Visuellt är det ännu bättre.

Sliter man blicken från scenen och videoskärmen bakom de tyska gentlemännen ser det förvisso inte klokt ut: Ett hav av hypnotiserade glasögonormar som står blickstilla, alternativt stampar takten lite lätt med ena foten. Som ger ifrån sig små tjut till de visuella effekterna.

Publikkontakten är lika med noll, men det är egentligen oviktigt.

Det som räknas är vad som kommer flygande i luften. De klassiska Kraftwerk-robotarna ("The robots"), satelliten som svävar ovan jorden ("Spacelab") siffrorna som flyger fram genom luften ("Numbers").

Och herregud vad snyggt det är när en rad klassiska skivomslag ("The man-machine", "Tour de France", "Autobahn") kommer till liv ovanför Kraftwerk. Det är lika stilrent, stramt och retrofuturistiskt som det är effektfullt.

Förmodligen skulle man kalla det konst. Eller åtminstone techno pop-art. Det är ingen slump att den här korta turnén föddes efter att Kraftwerk gett åtta konserter, åtta kvällar i rad, på Moderna Muséet i New York.


Showen avslutas av att tyskarna lämnar scenen en efter en, samtidigt som de skruvar fram en magnifik final av "Music non stop". Fritz, Henning och Stefan vinkar hejdå tills bara Ralf Hütter är kvar. Han höjer armen och tilltalar artigt publiken för första gången under konsertens nittio minuter.

- Goodbye. Auf wiedersehen.

Kraftwerk lirar i en annan dimension.

KONSERT

KRAFTWERK

Way out West, Göteborg.


VEM: Tysklands mest inflytelserika band någonsin bildades av Ralf Hütter och Florian Schneider 1970. Kvartettens första elektroniska milstolpe "Autobahn" kom 1974. I dag är det endast Hütter som återstår av originalmedlemmarna.

VAD: En turné med tredimensionella effekter som kräver att publiken har 3D-glasögon. Konceptet har genomförts i New York och Sao Paulo tidigare i år. Sista chansen att se den spektakulära showen är i Zürich om två veckor.


LÅTLISTAN: 

"The robots"

"Spacelab"

"Metropolis"

"The man-machine"

"Numbers"

"Computer world"

"Planet of visions"

"Autobahn"

"Tour de France 1983"

"Tour de France 2003"

"Computer love"

"Radioactivity"

"Trans-Europe express" /"Metal on metal"

"It's more fun to compute"/"Home computer"

"Boing boom tschak"/"Music non stop"


GLAD GETING "Radioactivity" är enorm. Känns fortfarande som om den skrivits någon gång i framtiden.

LIKGILTIG GETING 3D-tåget i "Trans-Europe Express" är snyggt. Men det är väldigt svartvitt.

ARG GETING Man kan inte få allt. Exempelvis ingen "The Model" eller "Showroom dummies".