Khoma - A final storm

Publicerad
Uppdaterad
ROCK
Khoma
A final storm
Bästa spår: Osiris
När Kritiker.se sammanställde de album som fått högst snittbetyg av svenska recensenter under hela 00-talet blev Norah Jones ”Feels like home” etta. På fjärde plats återfanns Khomas ”The second wave”. När det släpptes 2006 var förutsättningarna för ett stort genombrott idealiska, men Umeåbandet vägrade delta i skivbranschens spel och kvävde allt i sin linda.
Det blev tyst. Knäpp tyst.

Nu dyker de plötsligt upp igen som gubben i lådan. Det är säkert tillfälligt och snart växer mysteriet igen. Khoma kommer nog att bli ett mytiskt kultband, vars rad av mästerverk kommande generationer förundrat skriver avhandlingar om. Det är i mångt och mycket det perfekta bandet, som har gjort ännu en perfekt skiva.
”A final storm” svävar över porlande vattenfall av känslor, som i ”Inquisition”, och kan trycka till med tung Tool-progressivitet, som i ”Army of one”. Postrockens gitarrcrescendon verkar i harmoni med avig emorock i sin karga ursprungsversion, långt ifrån kajal och tonårstvivel.

Mest gastkramande är det tvära kastet från ”Harvest”, en skir Nine Inch Nails-rysarballad med Jan Jämtes dallrande Thom York-stämma i förgrunden, till den pumpande rockrökaren ”Osiris”. Ett av många klimaxar som kan beskrivas men aldrig förklaras. Man måste röra vid dem, gå upp i dem och våga släppa all kontroll.
Detta är av och för människor som vill förlora sig helt i musik. Om du är en av oss är Khoma din nya kärlek.
Martin Carlsson
Martin Carlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag