Kent - "Jag är inte
rädd för mörkret"

Sami Sirviö, Joakim Berg, Markus Mustonen och Martin Sköld i Kent gör inga fans besvikna på nya albumet. "Det är stor pop", skriver Anders Nunstedt.
Foto: Maja Suslin / Scanpix

Var inte rädda.

Kent är tillbaka - och de känns igen.

Nya albumet "Jag är inte rädd för mörkret" är späckat med storslagen popmusik.

"400 slag", "747", "Max 500", "999".

Kent har hängt upp låttitlar på siffror vid fler tillfällen än så, men när de fyller tio album markerar de inte tillfället på något särskilt sätt.

"Jag är inte rädd för mörkret" är en fortsättning på "En plats i solen", som i sin tur var en förhållandevis upp­sluppen del två av "Tillbaka till sam­tiden". Varken mer eller mindre. Det är en mycket bra platta. Ambitiös, väl­skriven och catchy. Mer pop än rock, än någonsin.


Samtidigt kan man invända att Kents tionde cd inte rymmer någon kursändring. Här finns inte några stilbyten à la "Du och jag döden" eller "Röd". Produktionen är rak och okomplicerad, och arrangemangen har en mindre elektronisk touch än den som hörts på kvartettens tre senaste album.

Den musikaliska omfamningen av bandets 90-tal, som kan skönjas på "999", visar sig vara ytterst tillfällig.

Men som sagt, det är en mycket bra platta.


Kent har skrivit några av sina finaste melodier, ändå ligger den stora attraktionen i texterna. Varje låt har en eller flera fraser som etsar sig fast redan under första lyssningen. Jocke Berg har varit mer personlig, svartsynt och ironisk - men lyriken besitter genomgående finess och pondus.

De nya låtarna hittar ofta en mästerlig harmoni mellan hjärta och smärta, något som fyller skivans tydligaste hitspår - som "Petroleum", "Beredd på allt" och "Låt dom komma" - med dubbelbottnad laddning.

Det är en konst att kunna sjunga om "strålskadade atoller" och få det att låta lika oemotståndligt som när Nicki Minaj ropar "Starships were meant to fly".

Det är också väldigt talande för "Jag är inte rädd för mörkret".

Det är stor pop.

Kent - "Jag är inte rädd för mörkret"

ALBUM

Kent
"Jag är inte rädd för mörkret"
Genre: Rock
Vem: Joakim Berg, 42, Martin Sköld, 41, Markus Mustonen, 39, och Sami Sirviö, 41, har spelat tillsammans sedan de bildade band i Eskilstuna 1990. Kent har sålt runt 2,5 ­miljoner album.
Vad: Bandets tionde cd är inspelad i Frankrike. Under studio­tiden i ­Provence passade Kent även på att bli vin­importörer. I maj kommer Kent ­Edizione till Systembolaget. Kents turné startar i maj.
Släpps: I dag.
Om du gillar "Jag är inte rädd för mörkret", lyssna på: Ratata "Människor under molnen", Imperiet "Synd", Weeping Willows "Presence".