DU & JAG ENSAMHETEN. Kents nya skiva "Du & jag döden" är full av ödsligt vemod. Men de skira melodierna och refrängerna räddar låtarna från att bli för deppiga.
DU & JAG ENSAMHETEN. Kents nya skiva "Du & jag döden" är full av ödsligt vemod. Men de skira melodierna och refrängerna räddar låtarna från att bli för deppiga.

Kent: "Du & jag döden"

Publicerad
Uppdaterad
(RCA/BMG)

ROCK

De har själva beskrivit plattan som sjukt deppig. Men "Du & jag döden" känns framför allt sjukt mycket Kent. Eller snarare väldigt mycket "Kent". Tio år efter den självbetitlade debuten. Förra albumet, "Vapen & ammunition", sålde i över en halv miljon exemplar och kanske är det den grandiosa succén som fått Jocke Berg och hans mannar att åter klä sig i svart och söka sig mot utanförskapet. Att gå tillbaka till kärnan av sitt sound, det som de utforskade och fann på sina tre första album.

Det är dovt, vasst

och mollbetonat. Men de skira melodierna och de starka refrängerna räddar låtarna från att bli kajaltung depprock. Däremot är texterna väldigt dystra. "Du & jag ensamheten" hade kanske varit en mer träffande titel – för det ödsliga vemod som målas upp. Det är som om bandet velat sudda ut sina tjusigt dansanta "Pärlor", "FF" och "Kärleken väntar" från "Vapen & ammunition" med svart spritpenna.

Jag var i och för sig

imponerad av det rena sound som Kent åstadkom senast, men samtidigt känns de verkligen hemma när de rör sig mot det majestätiska mörka 80-talet. Inledande "400 slag" skulle kunna vara hämtad från The Cures "Disintegration". "Romeo återvänder ensam" ekar av The Mission. I "Den döda vinkeln" har de återskapat U2:s isande "New year’s day"-piano. Hos "Du är ånga" är Depeche Mode närvarande.

Om man vill

kan man även höra lite Eldkvarn och Keane här och där, men framför allt hör man Kent. Låtar som "Klåparen" och "Palace & main" kan, så vitt jag förstår, bara komma från Jocke Bergs penna. Och trots att "Du & jag döden" sviktar till på ett par ställen är skivan ett styrkebevis från Sveriges största rockband. Full med integritet, passion, svärta, rock’n’roll – och hits. Men, helt seriöst, vad är det för omslag? Bilden som pryder "Du & jag döden" ser ju ut att vara hämtad från en tysk dark trance-samling från -99. Fotnot: Skivan "Du & jag döden" släpps i tisdag 15 mars.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag