Tillbaka. Men Kent är mer framtid än samtid. Foto: Christian Örnberg
Tillbaka. Men Kent är mer framtid än samtid. Foto: Christian Örnberg

Kent - Tillbaka till samtiden

Publicerad
Uppdaterad
Sony BMG
POP


Är det inte
oundvikligt att man, efter tolv år och sex album, då och då skriver samma låtar? Uppenbarligen inte.
Samtidigt som det inte finns ett spår på ”Tillbaka till samtiden” som kan misstas för att vara något annat än Kent innebär skivan en ny riktning för bandet.
Att låtarna är mer elektroniska är bara en del av förklaringen. Jocke Berg och Martin Sköld har remixat Kents låtskrivande från grunden, utan att för den skull tappa tråden eller skjuta bredvid melodierna.
Kents framgångar i Sverige under det senaste decenniet saknar motstycke i rockhistorien, och det vore inte underligt om det smög sig in självbelåtenhet i bandet. Det har man ju hört förr.

Men Kent låter snarare mer otillfreds än någonsin. Fyra fascinerande pretentiösa grubblare i moll.
”Tillbaka till samtiden” är en glödande hotfull och kallhamrad skiva. Matad med isande syntljud och sorgsna texter där våld, självrannsakan och hämndbegär dominerar.
Effekten är oanad – musiken gör en alldeles varm i kroppen.
”Ingenting” är fortfarande den poppigaste låten de gjort på den här sidan ”Musik nonstop”, och vill man leta fler radiohits behöver man inte gå längre än ”Våga vara rädd” och ”Generation ex”. Lysande pophantverk.
Men det är inledande ”Elefanter” som sätter tonen, en episk syntfiction i flera delar där melodin hela tiden byggs upp innan den slutligen exploderar i en vocoderförstärkt refräng och ett skenande laptop-beat.

I nästa spår, den metalliska ”Berlin” med DNA lånat från Depeche Modes maskinpark, sjunger Jocke Berg ”Vi ger upp till slut, vi abdikerar nu” och låter som en ironisk filosof från Ruhr-området.
Jag skulle kunna fortsätta räkna upp titlar ett tag till – det finns inte ett tveksamt ögonblick på ”Tillbaka till samtiden” – men nån gång måste jag komma till ”Ensammast i Sverige”. Skivans avslutande spår.
En psalmlik city-saga, aktuell och sentimental, där en ödslig slinga glider ovanpå en digitaliserad synttrumma som legat i försluten dvala sedan början av 80-talet. Med en vacker kör och en melodi som byter form flera gånger innan den slutligen tonar ut, efter över åtta fängslande minuter.
Svindlande vackert.
Och mer framtiden än samtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag