Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

John Hiatt lyckas med det mesta

John Hiatt.Foto: BULLS
Skitig rootsrock, kärlekslåtar och en fin hyllning till New York efter terrorattackerna.
John Hiatt lyckas med det mesta.

FAKTA

John Hiatt,


"Dirty jeans and mudslide hymns"

Genre: roots/rock.
Vem: 58-årig amerikansk singer-songwriter vars låtar har tolkats av alla från Bob Dylan till Bonnie Raitt. Hiatt är också en inbiten racingfantast.
Vad: Sjunde plattan på tvåtusentalet är producerad av Kevin Shirley (Aerosmith, Black Crowes) och inspelad med Hiatts komp-trio The Combo.
Ladda ner: “Damn this town", “All the way under", “When New York had her heart broke".
Ute: Nu.
Gillar du "Dirty jeans and mudslide hymns", lyssna även på: “Ramble at the Ryman" (Levon Helm), “Together through life" (Bob Dylan) och “I'll never get out of this world alive" (Steve Earle).

Om lite drygt en månad är det tio år sedan tvillingtornen föll. Räkna redan nu med minnestal och kransnedläggningar, säkert också en hel del musikhyllningar.
En som var i New York den där dagen var John Hiatt. I “When New York had her heart broke", som avslutar mannens tjugonde fullängdare, sjunger Hiatt att han inte riktigt vet vad han ska säga mer om saken än vad han får fram i låttiteln. Det är typiskt Hiatt, att med små medel och några enkla ackord skapa något stort.

Hiatt har länge varit en pålitlig leverantör av rustika melodier med smuts under naglarna. Skivans titel är som en programförklaring. Precis som inledande “Damn this town", där brorsan hinner mördas under en pokerkväll och pappan supa sig till galenskap redan i de första stroferna. Rock noir med en sångare kärv som en rostig plog. Men en Hiatt-platta innebär också finstämda kärleksförklaringar och minst en låt om en bil som åker snabbt. Storproducenten Shirley slipar ner väl mycket av Hiatts kanter, men det är också min enda invändning.

För John Hiatts starka form håller på karriärens höst i sig.