Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag faller förvånat pladask för låten"

Första skivan på nio år. Agnetha Fältskog har lyckats bota sin flygrädsla genom terapi. "Nuförtiden flyger jag igen", säger hon. Foto: ANDY EARL

Oj oj. Agnetha Fältskog är tillbaka. Och det är en comeback som verkligen gör skäl för sitt namn.

Så här angelägen har Abba-stjärnan inte låtit på drygt 25 år.

SINGEL

"When you really loved someone"

 

VEM: 17 år gammal debuterade Agnetha, i dag 62, med "Jag var så kär". Singeln såldes i 80 000 ex och toppade Svensktoppen. Sju år senare vann hon Eurovision med Abba. Resten är musikhistoria.

 

VAD: Första smakprovet från femte soloalbumet på engelska (Agnetha har gett ut sex stycken på svenska). Skivan är producerad av jazzmusikern Peter Nordahl och hitmakaren Jörgen Elofsson.

 

SLÄPPS: Ute på Spotify och Itunes. Albumet "A" kommer den trettonde maj.

Kanske satte jag på "When you really loved someone" med oförskämt låga förväntningar. Men Agnetha Fältskogs katalog post Abba är svårt nedtyngd av 80-talets produktionsideal, och det tillbakadragna coveralbumet "My colouring book" höjde inte direkt höjt temperaturen. Dessutom var det nästan tio år sedan den comebacken kom och undantaget några få drottninglika framträdanden av vimmelkaraktär ("Mamma mia") har Abba-Agnetha hukat effektivt under radarn.

Men det räcker med att höra den här balladens två första ord - "Soulsearching... heartbroken"- för att man ska gripas tag igen.

 

Hennes klara svärta klär "When you really loved someone" perfekt. Det finns helt enkelt ingen som sjunger Agnetha Fältskog som Agnetha Fältskog, och med tanke på att hennes röst varit soundtrack till miljoner människors uppväxt är det inte otroligt att detta faktiskt blir en stor radiohit.

 

Agnetha har jobbat med Jörgen Elofsson, killen som skriver fler "Idol"-vinnarballader än någon annan i hela världen. Denna gång har Elofsson, nyligen Grammy-nominerad för årets låt (Kelly Clarkson), producerat en tryckare med ett sound som påminner om hans "Sometimes", Britney Spears-låten som var en superhit 1999. Det är med andra ord inte det modernaste man hört. Men Elofsson, och hans studio-sidekick Peter Nordahl, visar prov på samma lyhörda retrokänsla som uppstod när de rattade fram Björn Skifs albumsuccé "Break the spell" (2011).

 

Jag faller förvånat pladask för låtens snygga harmonier, de smöriga Hollywoodstråkar som ger tryck åt den akustiska gitarren i refrängen och det vackra vemod som färgar sånginsatsen.

Hade Agnetha Fältskog ställt upp med den här i Melodifestivalen, då jävlar...

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!