Första skivan på nio år. Agnetha Fältskog har lyckats bota sin flygrädsla genom terapi. "Nuförtiden flyger jag igen", säger hon. Foto: ANDY EARL
Första skivan på nio år. Agnetha Fältskog har lyckats bota sin flygrädsla genom terapi. "Nuförtiden flyger jag igen", säger hon.  Foto: ANDY EARL

"Jag faller förvånat pladask för låten"

Publicerad

Oj oj. Agnetha Fältskog är tillbaka. Och det är en comeback som verkligen gör skäl för sitt namn.

Så här angelägen har Abba-stjärnan inte låtit på drygt 25 år.

Kanske satte jag på "When you really loved someone" med oförskämt låga förväntningar. Men Agnetha Fältskogs katalog post Abba är svårt nedtyngd av 80-talets produktionsideal, och det tillbakadragna coveralbumet "My colouring book" höjde inte direkt höjt temperaturen. Dessutom var det nästan tio år sedan den comebacken kom och undantaget några få drottninglika framträdanden av vimmelkaraktär ("Mamma mia") har Abba-Agnetha hukat effektivt under radarn.

Men det räcker med att höra den här balladens två första ord - "Soulsearching... heartbroken"- för att man ska gripas tag igen.

 

Hennes klara svärta klär "When you really loved someone" perfekt. Det finns helt enkelt ingen som sjunger Agnetha Fältskog som Agnetha Fältskog, och med tanke på att hennes röst varit soundtrack till miljoner människors uppväxt är det inte otroligt att detta faktiskt blir en stor radiohit.

 

Agnetha har jobbat med Jörgen Elofsson, killen som skriver fler "Idol"-vinnarballader än någon annan i hela världen. Denna gång har Elofsson, nyligen Grammy-nominerad för årets låt (Kelly Clarkson), producerat en tryckare med ett sound som påminner om hans "Sometimes", Britney Spears-låten som var en superhit 1999. Det är med andra ord inte det modernaste man hört. Men Elofsson, och hans studio-sidekick Peter Nordahl, visar prov på samma lyhörda retrokänsla som uppstod när de rattade fram Björn Skifs albumsuccé "Break the spell" (2011).

 

Jag faller förvånat pladask för låtens snygga harmonier, de smöriga Hollywoodstråkar som ger tryck åt den akustiska gitarren i refrängen och det vackra vemod som färgar sånginsatsen.

Hade Agnetha Fältskog ställt upp med den här i Melodifestivalen, då jävlar...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag