Imponerande
debut av Avicii

Publicerad

Jodå, Avicii levererar på sin debut.

Stjärn-dj:n mixar trance med country med disco med rock och soul. Med house.

Det är en explosiv blandning. "True" är en strålande popplatta.

Avicii rankades som världens tredje största dj senast DJ Mag satte ihop sin prestigefyllda lista. Men han har aldrig varit närmare positionen som nummer ett än just exakt nu.

Det är inga konstigheter. Killen är ju alldeles enastående.

Precis som när stockholmaren spelar live så slås man av hans osvikliga känsla för popmelodier när man lyssnar på "True".

Materialet på albumdebuten hamnar långt ifrån det effektiva stekarsound som hördes på "Levels". Det låter inte det minsta vodka-redbull. Det är något helt annat.


Till skillnad från många framgångsrika kollegor, exempelvis Calvin Harris och David Guetta, verkar Avicii heller inte bry sig om han jobbar med kända namn eller helt anonyma sångare.

Han vågar mer helt enkelt, och musiken har ett självförtroende som resulterar i ett hisnande genreöverskridande. Inom dansgenren är han redan, tack vare "True", steget före konkurrenterna.

 

De tio spåren äger förvisso inte Daft Punks perfektionistiska genialitet, men Aviciis självklara refränger har VIP-kort till klubben och melodierna besitter en kvalitet som kommer att skaka om transistorradios i såväl Nashville som New Dehli.

Imponerande.

Så bra är låtarna på Avicii:s album "True"

"Wake me up"

Har toppat englandslistan och gick direkt in på den amerikanska singellistans sjundeplats. Trots att den initialt blev utbuad av publiken när den premiärspelades (och sågad av undertecknad). En slagkraftig hybrid av country och house.

"You make ME"

 

Färska singeln är ett stycke suveränt producerad pop, med skitigt housepiano, distinkt trumbeat och inspirerad sång av Salem Al Fakir.

"Hey brother"

Inleds som en akustisk westernballad med stämsång signerad bluegrassartisten Dan Tyminsky, sen utbryter housekalas - pyntat med partysugna synttrumpeter.

"Addicted to you"

En av låtskrivarna är Mac Davis, en 71-årig countryartist som skrivit hits för självaste Elvis Presley ("In the ghetto", "A little less conversation"). Det låter som soulig folkrock, med ett beat. Sångerskan Audra Mae låter i sin tur som Adele.

"Dear boy"

Svenska Avicii jobbar med danska , resultatet påminner om norska Röyksopp. I grunden för den åtta minuter långa housedängan ligger logiskt nog nordisk folkmusik och puttrar - slingan kommer från Jonas Knutssons "Hymn".

"Liar lia"

En distad orgel som låter som om den snöat in på Deep Purples tidiga 70-tal. Ett hårt processat gitarriff signerat Mike Einziger (Incubus). Aloe Blacc sjunger refrängen, som landar mellan Rush och Prodigy.

"Shame on me"

Tillbaka till bluegrasspåret: Audra Mae sjunger refrängen i en poppig danslåt som Avicii skrivit tillsammans med bland andra Sterling Fox, som jobbat med Lana Del Rey.

"Lay me down"

Retrodisco sedd genom ett modernt housefilter. Plus en enorm refräng. Jublande glad popmusik som påminner om såväl 80-tals-Madonna som fransk 90-tals-house. Trés chic.

"Hope there's someone"

För 25 år sedan gjorde Pet Shop Boys en cover på Elvis "Always on my mind", och la till raden "you were always in my house". Här gör han en liknande manöver. Houseversion av Antony & The Johnsons fina ballad "Hope there's someone", med Linnea Henriksson på sång.

"Heart upon my sleeve"

Syntstråkar lyfter fram ett aggressivt metalriff som har mer gemensamt med Metallica än med David Guetta. En instrumental househymn.

 

* "True" släpps även i en bonusversion, med extraspåren "Long road to hell" och "Edom".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag