Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helena Josefsson - popröst på svindlande höjder

Helena Josefsson. Foto: Ulf Ryd
Gessle-sidekicken Helena Josefsson hittar den perfekta popformeln.
Men Christoffer Lundquist kopplar in alla syntarna på en och samma gång.

FAKTA

Helena Josefsson, Kyss mig


GENRE: Pop
VEM: Helena Josefsson föddes i Kalmar 23 mars 1978 men bor i Malmö. Sångerska i Sandy Mouche. Hon har körat bakom Andreas Johnson, The Ark, Sebastian, Arash och Per Gessle. Drar ut på Roxette-turné till våren.
VAD: "Kyss mej" är uppföljaren till debuten "Dynamo" från 2007. Timbuktu pratsjunger på en låt.
RELEASEDATUM: Ute nu.
LADDA NER: "Nån annanstans, nån annan gång", "Päronskogen" och "Grönöga".
Om du gillar "Kyss mig" lyssna även på "En händig man" (Gessle), "Let England Shake" (PJ Harvey) och "... and poems for the unborn" (Sandy Mouche).

Det är pop. Men det står visserligen en massa syntar, en rappare och andra moderna påfund i vägen. Men kör man det genom det stora svenska Jakob Hellman-filtret så går det inte att missta sig.
Svensk pop. Av högsta valör dessutom. Hon till och med fraserar så där gulligt popsvenskt som Håkan Hellström gör i "13" där han sjunger om folkölen med betoning lagd på andra stavelsen (lyssna på "Päronskogen" och hur hon uttalar blåmes).
Första låten skulle mycket väl kunna legat på Gyllene Tiders debut. Kanske är det därför som Gessle är så förtjust i henne och gjort henne till sidekick när inte Marie Fredriksson finns vid hans sida.
Men medan Fredriksson kan dra på som Maria McKee svävar Josefssons röst mot Kate Bushs svindlande höjder. En originell och fascinerande stämma.
Sen är det det där med texter. Jag vet inte vilken film som spelas i hennes huvud. Men det är inte samma som vi andra kollar på.
Som nybliven mamma har hon uppenbarligen börjat se världen med helt andra ögon och "krogen" är utbytt mot "päronskogen". Ja hon till och med har en miljökasse i sin souvenirbod.
Inspelat 2008. Varför tog det tre år? Men framför allt: varför levererade hon inte direkt från pianostolen?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!