Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håkan Hellström snor av sig själv på nya singeln

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Håkan lånar av både R.E.M. och sig själv på nya singeln.

Men framför allt är ”Tillsammans i mörker” ett lika dovt som starkt livstecken från mannen som förhoppningsvis tar över Ullevi i sommar. 

I ett Twitter -inlägg häromveckan inledde Michael Stipe med en bit av ”It’s the end of the world as we know it (And I feel fine)” innan sångaren manade oss att stanna hemma och tvätta händerna. R.E.M.s gamla hitlåt funkar förstås extra bra i dessa tider. 

Även Håkan Hellström sjunger med i låtens refräng i första livstecknet från vårens kommande platta. Så pass mycket att Stipe och kompani borde stå med som kompositörer bredvid Hellström och gamla parhästen Björn Olsson. 

För övrigt har Håkan framför allt gått varvet runt vad gäller att hitta inspiration: han snor nu av sig själv. I alla fall har refrängen till ”Tillsammans i mörker” uppenbara släktband till hans egna gamla ”Det kommer aldrig va över för mig”. 

Refrängen är nu det enda svaga kortet här. 

”Tillsammans i mörker” är en Håkan-låt där sångaren försöker peppa en kamrat i livskris. Textens Jonna är som Lena fast långt senare, när precis allt känns svart. Vi lägger direkt raden ”Du sa om kärlek va skepp skulle du ha tusen vrak i dig” till alla andra minnesvärda Hellström-formuleringar. 

Symfoniorkestern från senaste plattan ”Illusioner” är långt borta. På ”Tillsammans i mörker” går Håkan tillbaka till nedtonad rock med ett mörker över sig.

David Nyströms fina piano och Moussa Faderas trumspel i all ära, låtens motor i studion är ändå producenten Jocke Åhlund som ser till att allt låter både dovt och lagom precist. Dessutom står han för gitarr, bas och framför allt en bakgrundssång som lyfter låten än mer. 

För oss som håller Åhlund-producerade ”För sent för Edelweiss” som Håkans kanske starkaste låtgiv, blir nu väntan på ”Rampljus” både lång och angenäm.

SINGEL

Håkan Hellström

”Tillsammans i mörker”

Vem: Snart 46-årig göteborgare som efter att ha spelat i Honey is Cool och Broder Daniel startade en solokarriär år 2000. Är sedan dess en av landets absolut största artister.

Vad: Första singeln från kommande plattan ”Rampljus” som släpps 15 maj. En andra album-del kommer i augusti. Hellström har fyra planerade (och utsålda) konserter på Ullevi i sommar.