Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan: "Det kommer aldrig va över för mig"

Helt ny väg. Håkans nya singel är en rak rocklåt i upptempo som andas Bryan Adams, U2 och synthar. Foto: Johan Scarisbrick

U2, synthar och Bryan Adams. Inget man normalt associerar med Håkan Hellström. Men första singeln från det kommande albumet är ett vårskrik som hämtar andan ända från 80-talet.

Singel

Håkan Hellström

Det kommer aldrig va över för mig

Vem: Håkan Hellström har en bakgrund som trummis i Broder Daniel och har i eget namn släppt fem album, en ep och ett uppsamlingsalbum. Slog igenom 2000 med låten "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

Vad: Första singeln från Håkan Hellströms sjätte album "Det kommer aldrig va över för mig".

Släpps: På fredag. Låten släpps till radio på onsdag. Albumet kommer den 17 april.

Innan ni sätter makrillen i vrångstrupen, det här är först och främst på många sätt en väldigt klassisk Håkan Hellström-singel. Ni vet, rak rocklåt i upptempo att åka bil snabbt till, ha armen i luften och sjunga med i eller rusa till dansgolvet för.

Men när jag på darriga ben går in på skivbolaget för att höra det första smakprovet från Håkan Hellströms nya album, snurrar en fråga i huvudet: Vilken väg ska han ta nu? Håkan Hellström har haft sin Hacienda-era, släppt ett sambaalbum, sin proggplatta, sitt konfetti/euforiverk.

 

Och hans oväntade, men historiskt lyckade, samarbete med Jocke Åhlund som producent är över. Ingen skulle bli förvånad om deras två fulländade album lagt ribban så högt att Håkan själv tvekar på om den går att hoppa över. Titelspåret på "Det kommer aldrig va över för mig" ger inget glasklart svar, men ändå en hint om vart det är på väg.

Singeln är byggd på ett mer producerat sound jag associerar till 80-talets radiohits. En synth har tagit gitarrens plats och spelar melodislingorna basen ligger långt fram och gitarrljuden hackas fram på ett sätt som brukar signeras U2-gitarristen The Edge. Över- huvudtaget är tidiga U2 en referens som ligger farligt nära under hela låten och versen är en kopia av irländarnas "New Years day" från 1983. Melodin i introt är Bryan Adams "Heaven" och refrängen påminner om Belinda Carlisles "Heaven is a place on earth".

 

Inga artister man brukar koppla till Håkan Hellström. Och även om "Det kommer aldrig va över för mig" inte är en statementsingel, så är det en ny giv. På producentpallen sitter bland andra Måns Lundberg som gav Deportees en lyckad, 80-talssoftad makeover. Trots att Lundberg inte har producerat (men mixat) just singeln, är det inte en vågad gissning att albumet som kommer i april är Håkans 80-talsskiva.

Låten hamnar inte högst i topp på min Hellströmlista (där är det väldigt hård konkurrens) och jag behöver höra mer innan jag vet om 80-tals- spåret är rätt vägval.

"Jag är 39, jag är ett tappat självförtroende" sjunger Håkan med lika sorgligt sprucken röst som i "Jag vet vilken dy hon varit i". Den krisande texten äter sig fast som en parasit på hjärtat.