Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gyllene Tider - "Dags att tänka på refrängen"

Gyllene Tider är aktuell med skivan "Dags att tänka på refrängen" och en sommarturné. Foto: Anders Ylander

Gyllene Tider är tillbaka med en samling poprefränger som skiner ikapp med solen.

Här kommer alla sommarkänslorna på en och samma gång.

ALBUM

Genre: Pop
Vem: Gyllene Tider albumdebuterade 1980 och splittrades 1985. De har återförenats tre gånger tidigare (1996, 2004, 2010). I juli beger sig Halmstadsgänget ut på ännu en stor sommarturné.
Vad: Gyllene Tiders sjätte studioalbum, bandets första på nio år, är producerat med Clarence Öfverman och Christoffer Lundquist. Deluxeversionen innehåller dussinet demoinspelningar.
Släpps: 24/4.
Om du gillar "Dags att tänka på refrängen", lyssna på: Caesars Palace "Love for the streets", Per Gessle "Mazarin", Olle Ljungström "Olle Ljungström".

Kanske talar jag för mig själv, men oj som det kändes att det räckte efter senaste comebacken.

2004 återförenades Gyllene Tider, för en samlingsskiva, ett nytt album ("Finn 5 fel!") och en rekordturné som triumferade på Ullevi (förevigad på en dvd).

Det var en mäktig punkt på en storslagen framgångssaga, som kanske borde fått sluta där. För hur ska Gyllene Tider kunna damma av sin gamla logotyp igen, utan att kännas som en repris på en repris?

 

Blotta tanken på att Per Gessle ska släppa gitarrhalsen och klappa igång ännu en allsång till "Sommartider" har fått mig att rysa.

Men man ska inte underskatta den här lilla orkestern. "Dags att tänka på refrängen" får hela comebackscenariot att verka rimligt igen.

Det är ett album som överraskar flera gånger om.

Vid tiden för "Återtåget" spelade de in en EP som kanske sneglade lite för mycket på arenarock. När de gav ut "Finn 5 fel!" var steget till Gessles svenska soloplattor ibland så litet att det knappt kunde uppfattas med blotta örat.

 

Den här gången låter Gyllene Tider som Gyllene Tider igen. Som om de återförenats i studion sommaren efter "Puls"-skivan med en ambition att gå tillbaka till grunderna. Samtidigt som soundet känns igen, känns det otippat fräscht.

Låtmaterialet är lite upp och ner, förmodligen en naturlig konsekvens av att Gyllene Tider haft en paus på nio år (lika lång period som Beatles var aktiva). Sommaranspelningarna känns ibland lite påklistrade och Per Gessle väjer aldrig för ett nödrim.

Men här finns ändå gott om medryckande melodier, en påtaglig lekfullhet i produktion och attityd samt refränger som låter som skräddarsydda för att framföras på svenska scener i juli och augusti.

Antagligen exakt som de tänkt sig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!