Bille Joe Armstrong i Green Day Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGRENBille Joe Armstrong i Green Day Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Bille Joe Armstrong i Green Day Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Bille Joe Armstrong i Green Day Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGRENBille Joe Armstrong i Green Day Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Bille Joe Armstrong i Green Day Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Green Day förnekar sig inte

Publicerad

Green Day förnekar sig inte.

De förändrar sig inte heller för den delen.

Punktrion är fortfarande hyperenergisk partymaskin, på gott och ont.

Entrén är talande.

Bandets sångare Billie Joe Armstrong rusar omkring som en skållad iller. Han drar nästan omedelbart i gång energiska allsångsövningar, fortsätter med att fiska upp ett fan ur publiken som får sjunga en snutt innan han skickas iväg i en halsbrytande stagedive. Om bandet hinner bränna av ett fett pyro innan entrén är avklarad?

De hinner bränna av flera.

Det är ingen nyhet om man sett Green Day förut, men Armstrong fuskar inte med publikkontakten för ett ögonblick. Han bedyrar gång på gång sin kärlek till fansen, på ganska hyfsad svenska. Han plockar upp en strid ström av fans under konsertens gång. Han låter läktarsektionerna sjunga ikapp med varandra.

Det är inte direkt raffinerat, men det funkar.

Musikaliskt är Green Day ett av sin generations mest konsekventa band. Deras punk är i stort sett oförändrad i grunden, och vilar lika mycket på melodiös powerpop.

Det bor inte så mycket revolution i deras låtar längre, men Billie Joe ägnar i alla fall ett parti åt att håna USA:s "madman" och får Globen att vråla "No Trump! No fascism!" i kör.

I pålitliga "Longview" plockar han dessutom fram Björn Ulvaeus gamla gitarr, som han fått låna från Abba-museet.

Det är en helkväll full av upptåg. Men när Armstrong drygt halvvägs in konserten virar in sig i den svenska flaggan, i plojiga saxofonpunken "King for a day" (som övergår i George Michaels "Careless whisper") är det inte mycket till konsert längre.

Det är ganska underhållande på sitt sätt.

Men det är mest ett spektakel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag