Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gessles nya – inget sensationellt vidunder

"Kvar i min bil" är inget sensationellt vidunder, men en genomtrevlig bagatell, skriver Nunstedt.
Foto: Ulf Ryd

Första smakprovet från Per Gessles kommande monstersamling "The Per Gessle archives - a lifetime of songwriting" är här.

"Kvar i min bil" är inget sensationellt vidunder, men en genomtrevlig bagatell.

SINGEL: Per Gessle – "Kvar i min bil"

Fotnot

Singeln släpps i en limiterad upplaga på 500 vinylexemplar, på Record Store Day i morgon. I maj kommer de två första volymerna från "Archives"-boxen exklusivt på Spotify.

Låtskrivaren Per Gessle har haft både kreativa och kommersiella formtoppar på 80-, 90- och 00-talen. 10-talet har mest gått åt till uppmärksammade återföreningar (Roxette, Gyllene Tider). Men ändå - tre decennier i popens frontlinje. Det gör honom tämligen ensam i sitt slag.

Det gör det också rimligt att ha förhoppningar om att en genomgång av överblivet skrap kan innehålla åtskilliga guldkorn. Den kommande jätteboxen är hela elva volymer till sitt omfång. Den sägs rymma upp emot 200 låtar, de flesta outgivna.

På singelns A-sida ligger "Kvar i min bil". En låt som spelades in i april 2007 i samband med soloskivan "En händig man". Att den inte hamnade där känns fullt naturligt. Låten skramlar enligt välkammad 60-talsmodell och drivs framåt av ett trevligt partystomp som ligger närmare Gyllene Tiders sound.

B-sidan är också intressant. Det är en demo inspelad 2002, och eventuellt ämnad för Roxette, som gav ut en balladsamling den hösten. Förklaring lär komma så småningom då "The Per Gessle archives - a lifetime of songwriting" ska förses med kommentarer från upphovsmannen i Spotifyversionen. "Loud clothes" är en puttrande kärleksballad i all sin avklädda enkelhet. Melodin är stark, men produktionen är vek. Det märks att det är en demo. Det har dock sin charm, det med.