Marcus & Martinus i Globen. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURESMarcus & Martinus i Globen. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Marcus & Martinus i Globen. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
"Marcus & Martinus står i brytpunkten mellan barn och vuxna. Därför blir fenomenet nästan mer spännande än musiken", skriver Malin Collin. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES"Marcus & Martinus står i brytpunkten mellan barn och vuxna. Därför blir fenomenet nästan mer spännande än musiken", skriver Malin Collin. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
"Marcus & Martinus står i brytpunkten mellan barn och vuxna. Därför blir fenomenet nästan mer spännande än musiken", skriver Malin Collin.  Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURESFoto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
 Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Malin Collin på plats i Globen. Foto: PRIVATMalin Collin på plats i Globen. Foto: PRIVAT
Malin Collin på plats i Globen. Foto: PRIVAT

Fenomenet nästan mer spännande än musiken

Publicerad

Marcus & Martinus står i brytpunkten mellan barn och vuxna.

Därför blir fenomenet nästan mer spännande än musiken.

Tvillingstjärnorna gör entré i glitterpyro, fullt blås och bränner av sin allra största hit ”Elektrisk” omedelbart. Varenda telefon filmar Marcus & Martinus som charmigt vinkar till hela publiken. De är genomgående urgulliga mot fansen.

Kärleken som strömmar kommer främst från unga tjejer, men den yngre generationen är mer progressiv än Backstreet boys-eran och stora mängder killar i 10-årsåldern trängs nu i exakt likadana frisyrer som sina idoler. I pannan står det antingen Mac eller Tinus, beroende på vilken tvilling man älskar mest. 

Det har gått nästan exakt ett år sedan de stod i Globen senast, men de känns äldre. Om några dagar fyller de tidigare små charmtrollsungarna 16 år. 

”Moments” släpptes i höstas och det trallpoppiga soundet består, men produktionen andas ett något (vågar man säga detta i oskuldens tid i Globen?) sexigare sound.

Man förstår att Marcus & Martinus har siktet inställt på något större. 

En Europaturné väntar. 

Marcus & Martinus drog ett fullsatt Globen.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Norskan är sedan länge övergiven (förutom i det gulliga norska medleyt) och deras musikaliska uttryck är internationellt – förutom koreografin som i bästa fall är medioker. 

De befinner sig i en brytpunkt. 

I Danmark blev det skandalskrivningar häromdagen när deras konsert sågades och Ektrabladet skrev: ”snart vaknar de upp med en prostituerad i sängen i stället för en finne i pannan”. 

Förhoppningsvis händer det inte alls. Men de lägger i blinkers mot samma avtagsväg som Justin Bieber gjorde för några år sedan. 

En dag vill de också bli vuxna.

Men i kväll kastar de in en kort cover av Biebers ”Sorry” med bravur. 

Deras fina sångröster och förmåga att sjunga stämmor märks i söta balladen ”Without you”. 

Det är inte en magisk kväll för en med råge vuxen kvinna som undertecknad. 

Men det är det för publiken. 

Marcus & Martinus skänker proffsig, varm och lycklig barn- och ungdomspop med en imponerande scenshow och en attityd som lär ta dem väldigt mycket längre än Norge. 

 

KONSERT

Det var ett år sedan Marcus & Martinus besökte Stockholm och Globen senast för två konserter. Sedan dess har de släppt ett nytt album, ”Moments”, och har nu inlett sin första stora Europaturné där de besöker 14 länder. Detta är den första av tre konserter i Sverige. 

 

Betyg:

 

Var: Ericsson GLobe

 

Publik: 12 818 (slutsålt)

 

Vem: Tvillingarna Marcus och Martinus Gunnarsen, 15, från lilla Trofors i Norge slog igenom i norska versionen av ”Lilla Melodifestivalen” 2012. De har släppt tre album och en dokumentärfilm om deras liv från bebisar till stjärnor. 

 

Vad: Det var ett år sedan Marcus & Martinus besökte Stockholm och Globen senast för två konserter. Sedan dess har de släppt ett nytt album, ”Moments”, och har nu inlett sin första stora Europaturné där de besöker 14 länder. Detta är den första av tre konserter i Sverige. 

 

 

LÅTLISTA

 

”Elektrisk”

”Next to me”

”Remind me”

”First kiss”

”One flight away”

”Please don’t go”/”Sorry” (cover Justin Bieber)

”Bae”

”Without you”

”Together”

”Heartbeat”

”Light it up”

”Norskt medley”

”Never”

”Get to know ya”

”Like it like it”

”Make you believe in love”

”Dance with you”

”Girls”

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag