Europe uppträdde på Cirkus i Stockholm, och inledde sin Europaturné. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGRENEurope uppträdde på Cirkus i Stockholm, och inledde sin Europaturné. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Europe uppträdde på Cirkus i Stockholm, och inledde sin Europaturné.  Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Först spelar de hela senaste plattan, sedan “The final countdown” från 1986. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGRENFörst spelar de hela senaste plattan, sedan “The final countdown” från 1986. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Först spelar de hela senaste plattan, sedan “The final countdown” från 1986. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Europe är långt ifrån klara skriver Anders Dahlbom. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGRENEurope är långt ifrån klara skriver Anders Dahlbom. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Europe är långt ifrån klara skriver Anders Dahlbom.  Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
I slutet tackar Tempest oss för trettio år och hoppas vi hänger på in i framtiden. Nästa år kommer en ny platta. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGRENI slutet tackar Tempest oss för trettio år och hoppas vi hänger på in i framtiden. Nästa år kommer en ny platta. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
I slutet tackar Tempest oss för trettio år och hoppas vi hänger på in i framtiden. Nästa år kommer en ny platta.  Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Europe vet hur man firar 30-årsjubileum

Publicerad

Ett band, två plattor, tre getingar.

Europe visar på sin jubileumsturné att de inte var bättre förr. Bara hittigare.

Säg var man vill, men Europe vet hur man firar trettio. Först firade bandet 2013 sina tre decennier på Sweden Rock, året efter luftade de sedan plattan “Wings of tomorrow” från 1984. Och nu har alltså turen kommit till plattan som gjorde gruppen till världsstjärnor. Men Europe vill mer är så i höst.

För på turnépremiären gör de det nästan för lätt för en recensent att jämföra då och nu, åttiotal med idag. Först spelar de hela senaste plattan, sedan “The final countdown” från 1986. Till en början känns upplägget tokigt men en kort bit in kan jag bara applådera upplägget. För det är klart att publiken skulle glesna halvvägs om de startade med nostalgifesten.

 

LÄS MER: Rockbandet inleder turne i Stockholm

 

Lätt att jämföra två olika Europe

Och med att spela hela “War of kings” sätter rock-veteranerna ner foten: låt oss fira åttiotalet tillsammans men kolla själva, vi är relevanta även nu.

Det blir alltså en kväll där det lätt går att jämföra två olika Europe. Det hörs snabbt att kvintetten är ett bättre band idag. Det finns en klassisk tyngd i uttrycket, en rocktradition de med ålderns rätt kan luta sig mot. Tempest är som alltid en energisk frontman, det syns hur mycket de nya låtarna betyder. Det enda som saknas (och det är ingen liten detalj) är hits.

 

LÄS MER: Europe i publikdispyt

 

Europe långt ifrån klara

De kommer förstås när Michaelis syntintro drar igång till publikens vrål. Bilder från bandets fotoalbum på guldskivor, Vince Neil och turistsevärdheter virvlar förbi samtidigt som Europe respektfullt betar av en platta som startar starkt men åldrats sådär. Det är proffsig nostalgi med bitterljuva leenden från scen.

I slutet tackar Tempest oss för trettio år och hoppas vi hänger på in i framtiden. Nästa år kommer en ny platta. Europe är långt ifrån klara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag