Foto: MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA / MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA/IBL THE MEGA AGENCYFoto: MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA / MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY
 Foto: MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA / MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY
Foto: MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA / MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA/IBL THE MEGA AGENCYFoto: MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA / MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY
 Foto: MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA / MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY

Europe har ännu mycket kvar att ge

Publicerad
Uppdaterad

– Funkar det än så länge? ylar Joey Tempest mitt i ”Superstitious”.

Javisst funkar Europe än. Även under en kväll bland många andra.

Det där med hur man som rockakt tacklar sin egna historia är svårt. Senast Europe spelade runt jul i huvudstaden körde de först hela då färska plattan ”War of kings” innan de tog det tillbaka till åttiotalet och den kommersiella storhetstiden. Ett år senare tar de en mer beprövad väg. Alltså gammalt och nytt om vartannat. De flesta på plats under onsdagkvällen är fyrtioplussare, fans som var med när det begav sig.  Jag är nog i minoritet som vill höra mer nytt.

 

För färska ”Walk the earth” är det bästa kvintetten fått ur sig sedan gruppen kom tillbaka. Och även om skivans inledande titelspår och ”The siege” inleder, hinner Europe inte bli riktigt varma i kläderna. Vilket är lite synd. Istället för att höra “Carrie” ännu än gång, hade jag gärna hört hur de hade tacklat balladen ”Pictures” från nya plattan.

Nu är det här små anmärkningar. Europe är nämligen, inte helt oväntat, fortfarande ett alldeles ypperligt stabilt liveband.

 

Joey Tempest är ett klurigt proffs till frontman. Där andra pliktskyldigt skulle damma av hitsen från förr går sångaren in i ”Rock the night” och ”Superstitious” som om han stod på Wembley och ett fett skivkontrakt dinglade framför nosen. Ett fullblodsproffs, som sagt. Efter en fin “Vasastan” kommer även John Norums känsliga fingrar igång.

Europe på andra sidan millennieskiftet gör sumo-rock med kvicka fötter. Tungt gung med rötterna rakt ner i ett gammalt vinylfordal med Deep Purple. Bakom tät rök och blinkande ljus står det ett vitalt bluesrockband däruppe.

Ett band som även fast de för kvällen inte känns vidare hungriga ändå har så uppenbart mycket kvar att ge.

 

Europe

3 getingar

Europe

Annexet, Stockholm

Publik cirka 1800.

Vem:  Sveriges kommersiellt största rockband genom tiderna startade som Force 1978 i Upplands Väsby och bytte 1982 namn till Europe. Plattan “The final countdown” från 1986 har sålt i över 15 miljoner exemplar. Höstens “Walk the earth” (4 getingar i Expressen) är bandets sjätte platta sedan comebacken på 2000-talet. Består av Joey Tempest (sång, gitarr), John Norum (gitarr), John Levén (bas), Ian Haugland (trummor) och Mic Michaeli (keyboards).

Vad: Andra av tre Sverigespelningar under vintern, spelar imorgon torsdag i Göteborg. Turnerar nästa år i bl a övriga Europa och i Australien.

 

Joey Tempest på scen.Foto: MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA / MAR/CAPITAL PICTURES / MEGA/IBL THE MEGA AGENCY

 

Europe låt för låt:

Walk the Earth

Åskmuller och stabil start.

 

The Siege

Joey boxar uppåt. Sväng.

 

Rock the Night

Tempoökning, givetvis.

 

Love Is Not the Enemy

Rött ljus och fett ljud.


Last Look at Eden

Tungt Zeppelin-sväng.

 

New love in town

Fint power-smör.

 

Firebox

Mycket rök, mycket rock.

 

Ready or not

Dubbla gitarrer i gammalt mellanspår.

 

Vasastan

Norum i finstilt soloräd...

 

Girl From Lebanon

… som går över i mer gammalt gitarr-godis.

 

Turn to dust

Stor kostym som nästan fylls ut.

 

GTO

Mer Deep Purple-doft i tanken.

 

Carrie

Allsång och ett lysande hav av mobiltelefoner.

 

Riches to rags

Standard-gung.

 

Wasted time

Efter Haugland-tokigheter, en gammal goding.

 

War of Kings

Joey poserar snyggt men det tar sig inte.

 

Superstitious

Europe behöver vår handklapps-hjälp och får den också.

 

Cherokee

Party-stämning och nävar i luften.

 

The Final Countdown

Förstås. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag